Inspirációk

A kelet és nyugat találkozása

„A modern japán és skandináv design ötvözete frissességet kölcsönöz az enteriőrnek. A stílus nyomán létrejövő tereket időtálló design jellemzi, minőségi, természetes anyaghasználatával pedig a fenntarthatóságot is figyelembe veszi.”

Otthonos minimalizmus - Japandi

Talán először nem is gondolnánk, de a japán és a skandináv lakberendezési stílus rengeteg közös vonással rendelkezik. Mindkettő az egyszerűséget és a kényelmet helyezi a középpontba és főleg természetes anyagokat használ. Így nem meglepő, hogy a két stílus kombinációjából létrejött egy irányzat, a Japandi, mely a skandináv funkcionalitást és a japán rusztikus minimalizmust egyesíti létrehozva egy természetes, egyszerű ugyanakkor kifinomult stílust.

A funkció és forma tökéletes ötvözetét hozza létre a tiszta vonalaival, tágas tereivel, világos színeivel. A modern japán és skandináv design ötvözete frissességet kölcsönöz az enteriőrnek. A stílus nyomán létrejövő tereket időtálló design jellemzi, minőségi, természetes anyaghasználatával pedig a fenntarthatóságot is figyelembe veszi.

Ahhoz, hogy a Japandi stílust jobban megértsük, először tekintsük át röviden a Japán és a Skandináv stílusirányzatokat.

Japán stílus

A mai modern japán stílus minimalista elveken, letisztult vonalakon és a természetes anyagok használatán alapul. A japán stílusú terekben egyszerű, általában alacsony bútorokat, üres falakat és semleges színpalettát figyelhetünk meg.

Elvük a kevesebb több: a színpaletta összeállításánál a felhasznált színek és alapanyagok számát minimalizálja, így létrejön egy igazán letisztult, mégis elegáns tér. Nagyon jellemző a meleg árnyalatú, világos fa használata. Az egyszerű paletta – kevés, ismétlődő anyag kombinációja nyugodt, hívogató teret hoz létre. A japán elképzelés, a „wabi-sabi” a tökéletlenség művészete, mely a használattól megkopott tárgyakban, az organikus formák tökéletlenségében találja meg a szépséget. Mindez a zen életérzést közvetíti.

Skandináv stílus

A skandináv stílus, akárcsak a japán, a minimalizmusban gyökerezik, de egy másik megközelítést alkalmaz az otthonosság érzetének megteremtésére. Aki ismeri a skandináv stílust, biztosan találkozott már a "Hygge" fogalmával is. Ez a kényelem és otthonosság, skandináv koncepciója, mely szerint az otthon egy szentély, ami mindenkor a kényelem és otthonosság érzetét hivatott megteremteni. Ez az elképzelés az anyaghasználatában is tükröződik: a bársonytól a bőrig, a kötött, horgolt és egyéb természetes anyagok keverékét bátran használja, különösen kedveli az eldolgozatlan széleket.

A skandináv otthonokban az alap a semleges színpaletta szürkével, fehérrel és más semleges tónusokkal, ez egészül ki kontrasztként egy csipetnyi feketével, mely a tér drámaiságát adja. A kézműves bútorok tekintetében nincs túldíszítés, csak finom részletek, így elegáns, stílusos kis terekben is.

Japandi stílus

A japán és a skandináv stílus nagyon jól működik együtt, mert mindkettő a minimalizmusban és a kényelemben gyökerezik. A kettő ötvözete egy olyan stílust alkot, amely egyszerre könnyed és kifinomult, esztétikus és funkcionális. Mindkettő a melegségre, a természetes anyagokra és a tompa színpalettákra helyezi a hangsúlyt.

A természetes anyagok, tompa színek, letisztult vonalak és a kevés, mégis jól összeállított egyszerű formatervezésű bútorok jellemzik. A minőségi alapanyagokat, kézműves termékeket preferál azok hosszú élettartamával, így a fenntarthatóságra is fókuszál. Nincs felesleges bútordarab: mindegyiknek célja van – ez az igazi „zöld” design.

Főként semleges paletta jellemzi, élénk színeket csak ritkán használ, mindig kifejezett céllal, csak jelzésértékűen, mértékkel. A bőséges természetes fény és a zöld növények szintén kulcsfontosságúak a Japandi stílusban.

És ahol a két megközelítés eltér, a különbségek valójában kiegészítik egymást. A japán dizájn gazdagabb (de még mindig semleges) színei, pl. a tört halvány zöldes árnyalatok segítenek megóvni a skandináv otthonok szürkés palettáit a rideg hatástól. A stílusjegyek és az anyagok keveréke együtt egy könnyed, nyugodt, fenntartható teret, életstílust hoz létre.

Soós Krisztina
lakberendező
https://krisztinasoos.com/