Főmenü
Inspirációk

Belsőépítészeti stílusok – melyiket válasszam?

Akár belsőépítész, vagy lakberendező segítségét kéred, akár egyedül vágsz bele álom otthonod megtervezésébe, az első és legfontosabb lépés megtalálni és kiválasztani a vágyott belsőépítészeti stílust.

Akár belsőépítész, vagy lakberendező segítségét kéred, akár egyedül vágsz bele álom otthonod megtervezésébe, az első és legfontosabb lépés megtalálni és kiválasztani a vágyott belsőépítészeti stílust. Ez adja majd a tervezés alfáját és omegáját, sok eldöntendő kérdésre segít választ adni, és a legfontosabb iránymutató a betervezni kívánt termékek kiválasztásánál. Ha konkrét stílus kiválasztása nélkül kezded el a tervezést, akkor könnyen káosz alakulhat ki, és olyan belső terek jöhetnek létre, ahol nincs meg az összhang, például nem illik a tapéta a padlólaphoz, vagy a lámpa a bútorhoz.

Ebben a cikkben a megfelelő stílus kiválasztásához szeretnék segítséget nyújtani. Olyan stílusokat gyűjtöttem össze, amelyek nem időszakosan trendiek, hanem még évek múlva is meg fogják állni a helyüket. Általában senki nem szokott 1-2 évente felújítani, így fontos, hogy hosszútávon gondolkodjunk.

Minimál

A stílus lényege a nevében is benne van: egy sallang és díszítés mentes, letisztult, finom, funkcionális stílus. Általában 2 maximum 3 belsőépítészeti anyag jelenik meg, ami a fekete-fehér-szürke árnyalatok között mozog. Színek szinte egyáltalán nem jellemzőek. A formák egyenesek, nincsenek ívek, díszítések, feltűnő anyagok, csillogás. Ezt a stílust sokan gondolhatják ridegnek, de egy jól megtervezett minimál enteriőr soha nem megy ki a divatból, és a tisztaságával, műalkotás szerűségével mindig lenyűgöző lesz.

Városi modern

A városi modern stílus a legtágabb stílus a felsorolásból. Elegáns, modern, letisztult, otthonos. Nincsenek benne rikító színek, de mégsem rideg, mert földszíneket, visszafogott meleg színeket használ. A falak, a bútorok nincsenek túldíszítve, maximum 1-2 hangsúlyos anyag jelenik meg a padlón és a falakon. Nincsenek feltűnő minták, csillogó elemek. Az egész egy finom játék az arányokkal, az anyagok váltakozásával és a letisztultság megőrzésével. A tervezés elején érdemes meghatározni ezt a pár hangsúlyos anyagot, és végig vinni az egész belső térben.

Letisztult elegáns

A városi modern stílusnál egy kicsit sikkesebb, feltűnőbb, és klasszikusabb stílus, de jó értelemben. Itt több hangsúlyos anyag is megjelenhet, ami lehet akár márvány, arany, vagy bársony. Jellemzőek a világos tónusok, fényes felületek, sok üveg vagy tükör használata, csillogó kiegészítők, elegáns lámpák. Kicsit kevésbé otthonos, de annál impozánsabb, elragadóbb belsőépítészeti stílus

Skandináv

A skandináv stílusnál általában egy letisztult, fehér színű vászon maga a ház, fehér falakkal, egyszerű padlóburkolattal, és ez van feldíszítve a stílushoz illő kiegészítőkkel. Gondolok itt minimál festmény kompozíciókra a falakon, mintás szőnyegekre, színes párnákra, növényekre, és 1-2 érdekesebb bútorra. A fehér szín mellett erőteljesen megjelenik a fa anyagának használata és a szürke és fekete szín. Ezeken kívül színeket maximum párnáknál lehet felfedezni. Ez egy trend stílusnak indult, de azóta megvetette a lábát, és az egyszerű otthonosságával és letisztultságával sokak kedvencévé vált.

Loft

A loft vagy indusztriális stílus a régi gyárépületek loft lakásokká való átalakítását idézi. Ebből fakadóan eredetileg nagy egybenyitott terek, nagy belmagasság jellemzik, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor is lehet loft stílust kialakítani. Ezeken kívül a régi hatású felületek, tégla, vintage fa, fém anyagok, fekete részletek, beton hatású felületek jellemzik. A kábelek, vizes vezetékek szándékosan megjelenhetnek szem előtt, és gyakori a bőr kanapé vagy fotel, illetve állatszőr hatású szőnyeg. Ez egy férfias stílus, de világosabb árnyalatok használatával bárki számára otthonossá válhat. Szintén egy örök stílus, nem fog kimenni a divatból.

Mid-century modern

Ez a stílus gyakorlatilag a mobil bútorokról, a kiegészítőkről, a dekorációról szól. A meghatározó fa anyaghasználaton kívül egy letisztult belsőépítészeti térbe kell összeválogatni a stílushoz illő asztalokat, székeket, lámpákat, bútorokat, szőnyegeket és dekorációkat. Itt már előfordulhat erőteljesebb színhasználat, érdekesebb formavilág.

Farmhouse

A farmhouse stílus kiválasztásánál érdemes megvizsgálni a külső környezetet is, hiszen egy újépítésű, modern társasházba nem biztos, hogy beleillik egy ilyen enteriőr. Fontos, hogy a belső design összhangban legyen a külsővel. Hétvégi nyaralók, magastetős kertes házak, vagy vidéki birtokok esetében csodásan tud mutatni. A fehér szín és a világosság itt is meghatározó, azonban a rusztikus fa és természetes kő felületek a legfontosabb díszítő elemek. A bútorok klasszikus formájúak, akár régiségből visszamaradt, másodkézből vásárolt székeket, asztalokat is fel lehet itt használni. Erőteljes színek itt sem jelennek meg, de a neutrális színeket előszeretettel alkalmazzák.

Modern art deco

A modern art deco a felsoroltak közül a legkülönlegesebb belsőépítészeti stílus, ám annál megosztóbb, és annál ritkább, hogy valaki ezt a stílust válassza leendő otthonába. A színek hangsúlyosan, élénken jelennek meg nagy felületeken, formákat adnak ki, és előfordul, hogy mintás felületekkel váltogatják egymást. Ezek mellett a bársony és az arany is meghatározó, valamint különleges egyedi bútorok, kör és gömb formájú kiegészítők is megjelennek. Ez a stílus egy színkavalkád, egy precízen és pontosan megtervezett játék a formák, a minták, és a színek között.

Ezeken kívül még rengeteg stílus van, és az is lehet, hogy ami Neked tetszik, nem illik bele egyik kategóriába sem. Ekkor sincs gond, ilyenkor próbálj meg kulcsszavakat meghatározni, melyek összefoglalják a stílust, keretet adnak a tervezésnek. Például: „természetes-arany-modern- világos „ vagy „ fekete-fehér, rozsda, márvány, fényes” és a tervezés alatt folyamatosan ellenőrizd, hogy minden betervezett anyag megfelel a kulcsszavak által kijelölt iránynak.

Barta Zsanett
okl. építészmérnök, belsőépítész
www.zsanettbarta.com