Főmenü
Inspirációk

Szükséges dolgok az első lakásba

Az első lakás berendezése sok pénzbe kerül. Pontosan ezért kell alaposan átgondolni, mire van valójában szükséged és mire nincs. Bemutatjuk neked azokat a dolgokat, amelyek nélkül nem leszel meg. Egyéb dolgok vásárlását távolabbi időre hagyhatod.

https://unsplash.com/photos/WOsNIxMmyCA?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

A konyha berendezése évekig tart
A tökéletesen berendezett konyhára várnod kell pár évet. Mindig hiányozni fog valami. A tésztafőzőedény, a french press, a steak kések. Az álmok konyhája sok évi "fegyvertár feltöltést" igényel, és ezért most könnyű azt mondani - ez az alap, és másra egyenlőre nincs szükségünk.

Edényekre szükséged lesz, az biztos. Időről időre kell főzni valamit, mert senki sem akar virsli-diétát tartani. Kezdj a klasszikus, fedővel ellátott edényekkel, egy-két nagyobbal és egy-két kisebbel, valamint egy serpenyővel. Ha jó szakács vagy, vegyél többet, ha nem, így legalább kevesebb mosogatnivalód lesz. Így folytasd az összes edény fajtával, nem kell egész készletet vásárolni, négy darab is elegendő. Győződj meg arról, hogy megvásárolhatók-e egyenként vagy kettesével. Így spórolni tudsz az elején és később, amikor valami tönkremegy, könnyedén hozzáadsz egy másik darabot.

Ha a konyhád egy kicsit tágasabb, szerezz be egy étkezőasztalt. Bár haszontalan dolognak tűnhet, az asztal megkönnyítheti az ételek elkészítését, hozzáülhetnek majd a vendégeid és vészhelyzetben irodaként is szolgálhat. Nem kell hatalmasat venned hat székkel, de jó, ha az asztal több munka- vagy tárolóhelyet nyújt. Ha nincs sok hely a konyhádban, vegyél egy összecsukható étkezőasztalt és egymásba rakható székeket.


TV-re még nincs szükséged
Sokan nem tudják elképzelni az életet TV nélkül. De amikor egy új lakást rendezel be, a drágább készülékekre nem mindig jut pénz. Próbáld azt mondani, hogy  TV-re még nincs szükséged. A sorozatok nézése helyett inkább kényelmesebbé teheted az otthonodat. Amire biztosan szükséged lesz, az egy kanapé. Alapvető, hogy legyen hol helyet foglalni a nappaliban. Egy kanapén tudsz olvasni, társalogni a barátaiddal, akár szundítani is tudsz rajta kényelmesen. Ezenkívül, ha egy pár nagyobb díszpárnát is veszel, alkalomadtán használhatod fatboy-ként, amelyre ráülhetsz, ha látogatód érkezik.

Szerezz be egy dohányzóasztalt is, hogy le tudj rakni egy italt, kávét, vagy hogy legyen hol társasjátékozni. Ezeket ma nagyon kedvező áron lehet megvásárolni, és ha semleges színt választasz, másként is használhatod - például éjjeliszekrényként, ha kihúzható kanapéd van és minden nap alszol rajta. Tehát mi kell egy nappaliba a kezdetekben? A szentháromság - egy kanapé, párnák és egy dohányzóasztal.


A hálószobába elég csak egy ágy
Fiatal párok új otthonaiban sokszor látni egy kényelmetlen dolgot: a hálószobájukban csak egy földre helyezett matracon alszanak, ágy vagy bármilyen alap nélkül. Ezt mindenképpen kerüld! Bár közhelynek hangzik, csak egy egészséged van és nem kellene tönkre tenned. A földön alvás, még ha jobb fajta matracról is van szó, csak árthat neked, és egy pár megspórolt forintért nem éri meg. Vegyél elsőként egy ágyat a hálószobába, minőségi ágyráccsal és matraccal. És egy remek tipp - vegyél előbb egy 140 cm szélességű ágyat, mert ez később felhasználható lesz például a gyerekszobában, és nem foglal el sok helyet.

A hálószobában nem mindig szeretnél ruhát tárolni. De ha nincs beépített szekrénnyel ellátott előszobád és ruháidat a hálószobában kell raktároznod, a legfontosabb az, hogy a fehérneműid számára egy a fedett hellyel kezdjed. Tehát vegyél egy komódot. A vállfákra vagy a fiókokba tartozó ruhákat el lehet helyezni egy szobainasra vagy egy ágy alatti tárolóba, de a fehérnemű megérdemli a saját helyét. A komódok azért remekek, mert nincsenek a szobához kötve. Ha nagy szekrényt vásárolsz, nyugodtan vidd át a komódot a nappaliba - itt is a semleges színek praktikusak, azokat a lakásban bárhol bármivel kombinálhatod.


A fürdőszobába kell egy zuhanyfüggöny
A fürdőszoba egy hálás hely, mert nem igényel sok felszerelést. Ha nincs zuhanykabinod, akkor a legfontosabb a zuhanyfüggöny beszerzése. Lehet, hogy először nem tűnik annyira eleminek a számodra, de amikor majd háromszor egymásután rálépsz az átázott szőnyegre a kád mellett, nagyon gyorsan megérted, mennyire hasznos egy zuhanyfüggöny. Még hasznosabb, mint a fürdőszobaszőnyeg, amit szintén nem szabad kihagyni. És nemcsak azért, mert díszíti a fürdőszobát, hanem higiéniai és főleg biztonsági okból is. A szőnyegen nem fogsz elcsúszni, de a nedves padlón igen.

Bár az első lakás berendezése hosszútávfutásnak tűnhet, ne ess kétségbe. Ezek az alap dolgok kezdetben elegendőek lesznek és idővel a legapróbb részletekig menően is berendezkedhetsz.

További termékeket és inspirációkat találhatsz a cikkhez kapcsolódóan