Inspirációk

Biofil design - otthonodban a természet

„A biofília az ember és a természet kapcsolatára összpontosít, a fenntarthatóság, természetes anyagok és az esztétikum ötvözésével hozza el otthonunkba a régóta vágyott természetközelséget.”

Életünket többnyire falak között töltjük. Legtöbbünk a munkaidejét is beltérben tölti, majd otthon is a négy fal vesz körül minket. A járvány idején pedig szinte alig tölthettünk időt az otthonunkon kívül. Több, mint egy évnyi bezárkózás után nagyobb szükségünk van a természet közelségére, mint valaha. Nem csoda, ha ezt az otthonunkba is szeretnénk behozni.

A biofília az ember és a természet kapcsolatára összpontosít, a fenntarthatóság, természetes anyagok és az esztétikum ötvözésével hozza el otthonunkba a régóta vágyott természetközelséget. A biofil tervezés arra törekszik, hogy kifejezze a természettel való kapcsolat iránti igényünket a modern épített környezetben.

Mivel napjaink „természetes élőhelye” nagyrészt az épített környezet, ahol időnk 90%-át töltjük, a biofil tervezés a modern épületekben és városokban igyekszik kielégíteni azt a veleszületett igényünket, hogy a természettel kapcsolódjunk. Így a biofil tervezés alapvető célja, hogy „jó élőhelyet” teremtsen azoknak az embereknek, akik modern városokban és közösségekben élnek. Ennek a célnak a megvalósítása bizonyos feltételek teljesítésétől függ.

Kép:unsplash.com

Először is, mivel a biofília alapvetően a kialakult emberi hajlamokról szól, a biofil tervezés az emberi természethez való alkalmazkodásra helyezi a hangsúlyt, amelyek az evolúciós idők során bebizonyították, hogy hozzájárultak az emberek egészségének, fittségének és jólétének javításához.

A biofil tervezés másik megkülönböztető jellemzője, hogy a teljes környezetre vagy élőhelyre összpontosít, nem a természet egyetlen vagy elszigetelt előfordulására.

A biofil tervezés harmadik megkülönböztető vonása a természettel való kapcsolatteremtésre és azzal való ismételt érintkezésre helyezi a hangsúlyt.

A hatékony biofil tervezés elősegíti az emberek és a környezetük közötti kapcsolatot, erősíti a közösséghez való tartozás érzését. Eszközei a természetes fény, természetes szellőzés, természetes anyagok használata, zöld növények, kilátás a természetre, tágasság, környezeti formák alkalmazása, valamint a természeti világ egyéb elemei, pl. víz, fény-árnyék hatások.

Kép:unsplash.com

Azokon a helyeken érezzük magunkat természetesen, ahol a természetet közvetlenül meg tudjuk tapasztalni a fény, a víz, a levegő, a növények, az állatok, a természeti tájak és az időjárás segítségével. A természet közvetett megtapasztalása egy épített környezetben a következő elemek segítségével történhet: természetképek, természetes anyagok és színek, a természeteshez közelítő mesterséges fények alkalmazása, természetes formák és geometriák. A természetes anyagokat, például a fa, valamint a természetes geometriákat, például fraktálokat és görbéket tartalmazó terek rendkívül hangulatosak és nagyon természetesnek érezzük. Sok sikeres biofil tervet a természetes környezet tulajdonságai és jellemzői ihlettek anélkül, hogy azok pontos másolatai lennének.

Kép:unsplash.com

A biofília fő elemei a zöld növények. Az élő növények szinte eltüntetik a határokat, a falakat, így a természettel újra egy egységet alkothatunk.

A növények életminőségünkre gyakorolt kedvező hatásai itt még nem érnek véget: az egészségünkre is nagyon kedvező hatással vannak. Kutatások is bizonyítják, hogy az élő növények javítják a közérzetünket és a teljesítményünket. Ezen felül bizonyos fajták hatékonyan tisztítják az otthonunk levegőjét, így létrehozva egy esztétikus és egészséges lakókörnyezetet. A páfrányfélék, a bonsai-ok, a pozsgás növények/kaktuszok, a fikusz, a banánfa és pálmafélék mind-mind megfelelőek. Növelik a zöld területet és a levegő oxigéntelítettségét, ezáltal pedig a jóllétünkhöz is nagyban hozzájárulnak.

Kép:unsplash.com

Az élő növényekhez természetes anyagból készült kaspókat, kiegészítőket, textileket válasszunk. Ha néhány növény nem elég, válasszunk növénymintás tapétát a falra, függönyt, díszpárnát. Természetes anyagból készült lámpákkal, szőnyeggel fokozhatjuk a hatást.

Zöld növényből sosem lehet elég sok, bátran halmozzuk és élvezzük az otthoni dzsungelünket. Mivel a biofília nem stílus, nagy előnye, hogy könnyen ötvözhető más természetes stílusokkal, egy már kész enteriőrbe gond nélkül adaptálható, illetve a meglévő enteriőr alakítható a fenti elvek mentén. Bútorok, kiegészítők tekintetében válasszunk rattant, nyersfát, bambuszt, szizált, tengeri füvet, fonott kötelet, jutát. A textilek is legyenek természetesek.

Kép:unsplash.com

A biofil tervezés sikeres alkalmazása alapvetően azon múlik, hogy egy új természettudatot fogadjunk el, felismerjük, hogy testi és lelki jólétünk mennyire függ a természettel való kapcsolatunk minőségétől, amelynek mindig részesei leszünk.

Soós Krisztina
lakberendező
https://krisztinasoos.com/