Főmenü
Inspirációk

Biano blogger: „A lakásbelső megalkotása igazi művészet, egy kreatív tervezés, amikor életteret alkothatunk“

„Rájöttem, hogy vágyom a kreativitásra, az alkotás örömére, melyet leginkább az otthontervezésben találtam meg“ Osgyán Laura lakberendező olyan belső tereket hoz létre, melyek elégedettséggel töltik el az ügyfeleit.

A blogról

Osgyán Laura esetében nemcsak bloggert, de sikeres lakberendezőt - látványtervezőt szeretnék neked bemutatni. Praktikus cikkjeit olvasva megismered Őt magát és munkáit, melyek azonnal meggyőznek arról, hogy érdemes hozzá fordulni, ha tanácsra van szükséged.

Miért döntöttél úgy, hogy lakberendező leszel?

Gyerekkorom óta szeretem a rendszerezést és a kreatív dolgokat. Folyton átrendeztem és dekoráltam a szobámat, bár ekkor még nem fogalmazódott meg bennem, hogy lakberendező szeretnék lenni. Az egyetemi évek után orientálódtam a szakma felé, kezdetben hobbi és blogolás tekintetében, majd később szakmailag is elmélyültem a témában. Jó érzés élettereket tervezni, számomra ez is egy művészet.

Milyen adottságokkal kell rendelkeznie egy lakberendezőnek?

Szerintem nagyon összetett szakma, én a mai napig tanulom, folyamatosan képezni kell magamat. Jó ha van az embernek szép érzéke és kreatív, de emellett érteni is kell a szakmához. Követni kell az innovációt, az új trendeket. Érdemes szoros kapcsolatot ápolni kivitelező szakemberekkel, hiszen tervezni is úgy lehet jól, ha értjük a megvalósítási folyamatokat is. Kell műszaki vénával is rendelkeznie egy lakberendezőnek.

Mit tanácsolnál azoknak, akik el szeretnének indulni ezen a pályán?

Ha valaki rendelkezik ez irányú érdeklődéssel, akkor mindenképpen vágjon bele a tanulásba. Érdemes a témában sokat olvasni és kiállításokra járni, így szakmai kapcsolatokat is ki lehet építeni. A tanulás mellett a blogolás is segíti a széles látásmód kialakulását, valamint így jobban elmélyülhetünk a szakmában. A blogolás egyfajta kutatómunka is, mely ismeretszerzést hoz magával és kapcsolatot teremt az emberekkel.

Mi mindenre van szükséged egy projekt tervezésénél?

A mai digitális világ azért megkönnyíti az eszközök használatát. Én személy szerint a rajzolásos tervezési technikát teljes mértékben digitálisan, azaz szoftverrel végzem. Így egy jó laptop, egy jó szoftver számomra alap. Mellette a helyszíni felméréseknél jól jönnek a mérőeszközök, egy papír és egy ceruza a skiccek vázolásához. A tervezéshez a konkrét anyagot pedig az üzletekből gyűjtöm össze.

Az eddigi projektjeid közül, melyikre vagy a legbüszkébb vagy melyik a kedvenced?

Első sorban családi házakat tervezek, így nehéz megmondani, hogy melyik a kedvencem. Voltak kisebb kávézók, irodák és rendelők is a projektjeim között, melyeket szintén nagyon élveztem, de talán a szívemhez az áll közel, amikor egy család számára tudok olyan otthont tervezni, mellyel elégedettek és örömmel költöznek be az új enteriőrbe. A legtöbb időt közösen ott fogják eltölteni a munka után, így fontos hogy jó legyen, és elismerés számomra, ha mindenki elégedett vele.

Milyen helyiséget szeretsz leginkább tervezni és miért?

A konyhatervezés étkezővel az egyik kedvencem, mert szeretem ezeket a bútorokat, illetve a nappali és gyerekszoba is közel áll hozzám. Irodák esetében magának a térnek a megtervezése a kihívás, hogy legyen ergonómikus, praktikus, és mellette dizájnos is a helyiség. Igazából szeretek ötletelni minden térszervezés esetén.

A te otthonodban milyen lakberendezési stílus és színek dominálnak?

Az én otthonomban a skandináv stílus elemei jelennek meg a modern minimál design-al egybekötve. A föld színek dominálnak, azaz a barna és szürke árnyalatai a fehérrel. Kísérő színként pedig a mustársárgát választottam.

Van kedvenc bútordarabod? Ha igen, melyik az és miért lett a kedvenced?

Kedvenc bútor darabjaim közé tartoznak az étkezőszékek, a fotel, a lerakóasztal és a tálalóbútor. Ezek azok a bútorok melyeket szeretek kiemelni.

Miért érdemes lakberendező segítségét kérni?

Egy lakberendező segít a gondolataink tisztázásában, ugyanis a széles választék miatt sokan elvesznek az éterben. Mindig találunk valami szépet, valami újdonságot, de nem szabad kapkodni és eltérni a tervtől, mert akkor lesz kusza a végeredmény. A tervezés mankóként segít a kivitelezés során, és amit a terven látunk az olyan lesz a valóságban is, ha nem térünk el tőle. Természetesen kisebb változtatások lehetnek és kell is a rugalmasság, itt a nagyobb és eltérő módosítások nem tesznek jót. Érdemes segítséget kérni, mert a közös ötletelés, az elképzeléseink megtervezése jó eredményeket ad. Másrészről egy lakberendező ismeri a termékeket, tud újdonságokat ajánlani, segít az elrendezésben és a színekben. Akkor is jó ha konkrét elképzeléseink vannak, és akkor is ha nincs semmilyen irány.

Mint lakberendezési tanácsadót, milyen problémával keresnek fel leggyakrabban az ügyfelek?

Sokan a stílus és a kiegészítők kapcsán keresnek fel, van akiket a beszerzési helyek érdekelnek és maga berendezési terv, az elrendezés helyessége. Jó helyen lesz-e így a kanapé, megfelelőek-e a színek, milyen kísérő színt válasszunk ehhez a stílushoz stb. Van aki a konyhabútor színe és felújítása miatt kér segítséget. Teljes lakásfelújítás előtti konzultáció is nagyon jellemző, hogy jó irányba haladnak-e. A kisebb gyerekszoba berendezésének kérése ritkább, úgy gondolom, hogy azt az anyukák szeretik maguk megoldani, és valóban könnyen berendezhető, jó ötletek vannak az interneten. Én ezt így is tartom jónak, hiszen a saját kreativitásunk van benne a gyermekünk szobájában. A kamaszok esetében gyakrabban kérnek segítséget, hiszen itt már a gyerek és felnőtt szoba közötti egyensúlyt kell megtalálni.

Végül pedig hogy látod, milyen lakberendezési trendek törnek előre 2021-ben, illetve mi az, ami változatlanul népszerű maradt?

Én úgy látom a minimalizmus továbbra is hódít, a szürke árnyalatok nagyon népszerűek lettek. A letisztult föld színek továbbra is megmaradnak, hozzá a mélyebb (sötétzöld, sötétkék, mustársárga) színeket lehet alkalmazni. Hódít a zöld, melyek a növények formájában is értendőek. Minél több növényt csempésszünk az enteriőrbe, annál jobb, és annál közelebb hozható a természet. Itt például hódít a kokedama növénydekoráció, melyet magunk is elkészíthetünk otthonra. Továbbra is szerethetőek a régi elemek az enteriőrben, a réz és arany kiegészítők. A fémvázas bútorok népszerűek a skandináv bútorokkal együtt, valamint a szép design lámpák. A világítás megtervezésére is egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek. Összességében stílustól is függ, de az említett elemek továbbra is megmaradnak, előtérbe kerül a kényelem, a természetesség és a praktikum.

Szeretnél te is a BIANO bloggere lenni? Vedd fel velem a kapcsolatot a laura.kis@biano.com e-mail címen és megbeszéljük a részleteket.