Japandi stílusú karácsony Filomenánál

Japandi stílusú karácsony Filomenánál

Biano + Filomena

Mindjárt itt a negyedik adventi vasárnap, ezért itt is vagyunk a sorozatunk utolsó részével. Néhány kíváncsi kérdést tettünk fel Filomenának karácsonyról, akit a @haberlandshouse és @filoconcept profilokon találhattok Instán.

Az utolsó adventi vasárnap alkalmából hozzuk a sorozatunk következő, utolsó részét! Ebben a részben Filoval a @haberlandshouse profilról beszélgettünk karácsonyi készülődésről, kedvenc emlékeiről, és például ajándékokról is. Filomena otthona különleges japandi stílusban van berendezve, ezért nagyon kíváncsiak voltunk, hogyan dekorál karácsonyra. Nézzük meg együtt!

Filo, hogyan szoktad a karácsonyt ünnepelni? Vannak szokások, amelyeket minden karácsonykor betartasz?

Nincsenek extra szokások. A férjem szülei, nagymamája átjönnek hozzánk, ahogyan az enyémek is, és együtt vacsorázunk. 

Mit szoktál karácsonyi vacsorára készíteni?

Libacombot sütök lila káposztával, krumplipürével, salátával, illetve diós gubát. Talán ezt mondhatjuk már bevált szokásnak is, 13. éve mindig ezt készítem. A többiek hoznak még halászlevet, desszertet, töltött káposztát, bár az utóbbiból senki nem tud már enni.

Mi a legkedvesebb emléked karácsonyra gyerekkorodból?

Mikor a nagymamámnál voltunk és a karácsonyfa a zongora tetején állt. Mi rendszerint pokrócokkal bunkert készítettünk alatta, és ott játszottunk az unokatesómmal. Karácsonyi fények mellett vacsoráztunk rántott halat. Egyszer majdnem megfulladtam a szálkákban. Ez ugyan nem kedves, de elég emlékezetes marad :D
Vagy amikor fürdés után hitetlen meghozta a Jézuska az ajándék babákat a fa alá, el nem tudtam képzelni honnan került a fa alá, amíg fürödtem! Egyébként soha nem babáztam, de arra az egyre nagyon vágytam, mintákat lehetett húzni a hajába egy speciális fésű segítségével.
Mikor nagyobb voltam már, apukámékkal sokat mentünk mindenfelé, azt is szerettem.

Mikor szoktál elkezdeni karácsonyra készülni, inkább korábban, vagy mindig az utolsó pillanatra? (dekorálás, ajándék vásárlás stb.)

Általában már nyáron nagyjából körvonalazódik ki mit kap majd. Onnantól kezdve apránként vásárolok be, és december elejére már minden megvan. A csomagolás valahogy mindig az utolsó pillanatra marad, pedig mindig eltervezem, hogy ez most másképp lesz. Ebben az évben nem voltam ilyen ügyes, még most december elején sincs meg minden ajándék, de legalább a listám elkészült.

Gyors kvíz - válassz egyet

Mű / igazi karácsonyfa
Fehér / színes karácsonyi fények
Karácsonyi filmek / karácsonyi zene
Gyertyák / fényfüzérek
Forralt bor / puncs
Bejgli / mézeskalács
Karácsonyfa díszítés / ajándék csomagolás
Kézzel készített ajándék x ajándék boltból

Régebben én csak kézzel készítettem, aztán szépen lassan becsúsztak a vásárlások is. De nagyon szeretem a kézzel készült desszerteket, finomságokat, hasznos dolgokat, boldog lennék ha mindenki csak ilyeneket ajándékozhatna a másiknak, és nem kellene azon agyalni ki mit kapjon már megint, mikor amúgy mindene megvan. Azért mindig igyekszem hasznos ajándékokkal meglepni a másikat, amire valóban szüksége van.