Tanácsok, tippek, ötletek

10+1 tipp az Öko otthonfelújításhoz

„A fenntarthatóság és környezettudatosság kapcsán rengeteg szempont van, amire figyelnünk kell, az biztos, hogy sosem lehet minden kritériumnak tökéletesen megfelelni, de törekedhetünk arra, hogy minél kevesebbet ártsunk a bolygónknak.”

Szeretnéd úgy felújítani a lakásod/házad, hogy közben a környezetedre is figyelsz? A fenntarthatóság és környezettudatosság kapcsán rengeteg szempont van, amire figyelnünk kell, az biztos, hogy sosem lehet minden kritériumnak tökéletesen megfelelni, de törekedhetünk arra, hogy minél kevesebbet ártsunk a bolygónknak.

Most adunk egy kis segítséget:

1. Gondold végig a szükséges munkafolyamatokat és igyekezz optimalizálni őket – ha kell, kérj segítséget szakemberektől (tervező, kivitelező), ezzel időt, pénzt és energiát spórolsz.

2. Amit lehet, újíts fel! Ablakok újra festésé, utólagos szigetelése, parketta felcsiszolása, stb... az otthoni bútorfestésnek például soha nem volt akkora divatja, mint manapság. A csere mindig az utolsó megoldás legyen.

3. Nézz utána, hogy hol veszik át az újrahasznosítható anyagokat (pl. csomagolások, faipari hulladék, beton, stb...) és adjuk le az erre kijelölt helyen. Például a hungarocellt/EPS-t nem lehet a műanyag szelektívbe dobni, hulladékudvaron kell leadni azt, ahogyan a maradék festékeket is - nem mindenhol veszik át ezeket, így mielőtt elindulnál, tájékozódj az FKF oldalán.

4. Ajánld fel másoknak azt, amire már nincs szükséged! Rengeteg Zero Waste csoport szerveződött az elmúlt időszakban és egyre több az adománybolt is. Másnak érték lehet, amit már nem használsz (ha jó állapotban van), ezért mielőtt megszabadulnál tőle, add tovább egy ilyen csoportban/ adományboltban vagy ajánld fel valamilyen helyi intézmény, alapítvány számára. Mi például már több számítógépet/monitort is adományoztunk kórházaknak, illetve a gyerekek iskolájának, a legutóbb pedig egy asztalos kapta meg a felújítás során a felesleges faanyagot.

5. Ha a gépészeti rendszerre is ráfér a korszerűsítés, ne riadj vissza a legújabb technológiáktól. Amennyiben lehetőséged van rá, használj megújuló energiaforrásokat az otthonod üzemeltetéséhez.

6. Részesítsd előnyben az energiatakarékos gépeket, berendezéseket és világítótesteket - így nemcsak energiát, de pénzt is megtakaríthatsz. Figyelem, tavaly megváltoztak a háztartási gépek energiacímkéi, így ha még nem ismered az új rendszert, nézz utána, hogy helyesen tudj majd dönteni.

7. Az okosotthonokra a legtöbben luxusként tekintünk, azonban a modern épületüzemeltetési rendszerekkel energiát, időt és pénzt spórolhatsz, így a befektetés hosszútávon megtérül.

8. Figyelj a megfelelő külső árnyékolásra is, mellyel a nyári hónapokban megakadályozhatod otthonod túlzott felmelegedését, s így nem feltétlenül lesz szükséges a klímaberendezések használata.

9. Nézz utána, hogy az általad választott anyag (pl. burkolat, festék, bútor…) milyen tanúsítványokkal rendelkezik, mennyire káros a környezetre az előállítása, milyen fenntarthatósági politikát folytat az adott cég.

10. Vásárolj újrahasznosított anyagokból készült termékeket. Itthon is elérhető már például újrahasznosított ablakprofil, a WPC burkolatok részben újrahasznosított fából készülnek (itt a gyártót is érdemes ellenőrizni), több magyar márka készít újrahasznosított anyagokból berendezési tárgyakat, lámpákat, de mára már a legtöbb gyártó forgalmaz ilyen termékeket.

11. Lakberendezési tárgyaink lehetőleg készüljenek természetes, tartós és újrahasznosítható anyagokból (fa, fém, gyapjú, len, biopamut, kender, vessző, gyékény, agyag, parafa, stb.). Ahol lehet, kerüljük a mesterséges anyagokat (műanyag, szivacs, teflonozott felületek, fémgőzölt felületek, ragasztott pozdorja, laminált bútorlap, stb.), melyek előállítása környezetterhelő, használatuk pedig egészségkárosító lehet. Amennyiben megoldható, válasszunk hazánkban vagy a környező országokban előállított termékeket, mellyel csökkentjük a szállítás okozta káros anyag kibocsájtást.

Egy felújítás sok zajjal, piszokkal jár. Gondoljunk a körülöttünk élőkre is:

  • tegyünk közzé egy írást a társasház üzenőfalán, melyben jelezzük a felújítás kezdetének és várható befejezésének az időpontját és a lakók türelmét és megértését kérjük, valamint adjuk meg az elérhetőségeinket. Családi ház felújítása esetén is tájékoztassuk a szomszédokat.
  • még mindig sokan dolgoznak otthonról, ezért igyekezzünk tiszteletben tartani a lakók kéréseit! Például, ha az egyik szomszédnak van egy fontos online megbeszélése, amit előre jelzett nekünk, akkor ne végeztessünk nagy zajjal járó munkát
  • ha kész vagyunk a munkálatokkal, köszönjük meg valami aprósággal (pl. saját készítésű sütemény) a kellemetlenségek elviselését

Nagy Katalin Judit
Enteriőr tervezés/Lakberendezési tanácsadás/Home Staging/Projektmenedzsment
www.katusadesign.hu