Tanácsok, tippek, ötletek

6 otthonfrissítési tipp az év elejére

„Az ünnepek elmúltával üresnek, szomorkásnak tűnhet a lakás az ünnepi dekoráció nélkül. Nézzük meg, hogyan tehetjük néhány apró változtatással izgalmassá az egyes helyiségeket így új élettel feltöltve az otthonunkat.”

Az ünnepek elmúltával üresnek, szomorkásnak tűnhet a lakás az ünnepi dekoráció nélkül. Ehhez nem járul kedvezően hozzá a januári alacsony napállás, és az egyébként is alacsony napos órák száma. Az alábbiakban összeszedtem Nektek néhány tippet, hogyan tehetjük néhány apró változtatással izgalmassá az egyes helyiségeket így új élettel feltöltve az otthonunkat.

1.Előszoba: új, dekoratív tükör

Az előszoba januárban a többi évszakhoz képest sötétebb, barátságtalanabb helyiség főleg a napfény hiánya miatt, de a halmozódó kabátok, csizmák látványa folyamatosan emlékeztet minket a zord időjárásra. Egy új tükör elhelyezésével új életet kaphat a helyiség. Egyrészről fényvisszaverő hatása révén nagyobbnak tűnik a helyiség, másrészről ügyesen megválasztva a méretet és elhelyezve a tükröt több fényt szórhatunk szét a helyiségben. Ha van egy szabad 40-50 cm-es falszakaszunk, tehetünk egész alakos tükröt, de szuper egy szemmagasságban elhelyezett kerek vagy négyszög alak különleges kerettel.

2.Nappali: új textília

A nappaliban a leglátványosabb változást a függönyök cseréje hozza. Ez az egész helyiséget átalakítja különösen akkor, ha földig érő megoldást választunk, és ha a függönnyel harmonizáló díszpárnák is kerülnek a kanapéra. Az összhatás akkor lesz kellemes, ha a díszpárnák némileg eltérnek a függönytől, de van egy közös pont, pl. egy színárnyalat, alapanyag, minta, stb. Nagy változást hoz a térbe egy új szőnyeg is, különösen, ha a padló nagy részét takarja. Színben passzoló kiegészítőkkel, gyertyatartókkal még hangulatosabbá tehetjük a helyiséget. És ezek cseréjét akár az évszakok változásához is igazíthatjuk, hiszen egész más hangulatot kedvelünk az őszi-téli hónapokban, mint tavasszal és nyáron. Ezeket otthonunk textileiben és kiegészítőiben kifejezésre juttathatjuk.

3.Konyha: kiegészítők és zöld növények

A konyha felújítása a legköltségesebb munkálatok közé tartozik. Mivel a stílus a részletekben rejlik, a fogantyúk cseréjével drámai változást érhetünk el a helyiségben. A fogantyú kiválasztásánál bizonyosodjunk meg róla, hogy kényelmes lesz használni, és hogy passzol a helyiség stílusához. Néhány élő növény elhelyezésével pedig remekül feldobhatjuk a látványt. Rengeteg olyan fajta kapható, melyek kevés természetes fénnyel is megelégednek, viszont nyert ügyünk van, ha a konyhánknak van ablaka. Nemcsak üdévé teszik a konyhát, hanem bizonyos fajták a levegőt is tisztítják.

4.Étkező: új asztali dekoráció

Az étkezéseket is nagyon fel tudjuk dobni néhány kiegészítővel, például új asztalterítő, asztali futó, vagy tányéralátétek elhelyezésével. A manapság divatos letisztult koncepció az asztalterítő helyett a különféle asztali futók és tányéralátétek használata, melyekből nagyon sokféle stílusút és alapanyagút választhatunk. A természetes alapanyagok és az organikus formák nagyon népszerűek. Ezekből bátran választhatunk élénk színeket: a sárgás, narancsos, pirosas árnyalatok növelik az étvágyat, így az év eleji diétázáshoz a kék árnyalatok passzolnak. Természetesen a semleges színek, a fehérek, natúrok töretlen népszerűségnek örvendenek. Az új tányér- és evőeszközkészlet pedig új szintre emeli az étkezéseket. Az i-re a pontot az asztalon elhelyezett friss virág teszi fel.

5.Hálószoba: új ágytakaró

A hálószoba legdominánsabb bútora az ágy. Mivel ez képviseli a legnagyobb felületet, az egész szobát megújíthatjuk egy új ágytakaróval. A választáshoz meghatározó a többi textil színe, de az anyagválasztást ez nem feltétlenül befolyásolja. Válasszunk fényűző anyagot, selyemfényű szatént vagy luxus pamutot, de egy bársony vagy egy vastag kötött anyag is különlegessé teszi a szobát. Az ágytakarót egészítsük ki néhány hozzáillő párnával és máris megújult a szoba.

6.Fürdőszoba: színes kiegészítők és fények

A fürdőszoba felújítása a konyháéhoz hasonlóan szintén nagyon költséges. Ha a burkolatok és a szaniterek jó állapotban vannak, néhány merész kiegészítővel, szőnyeggel, törölközővel nagy változást érhetünk el. A fürdőszoba szinte újnak tűnik néhány új szappantartóval, szőnyeggel, fogkefetartóval, szappanadagolóval. Az ablaktalan fürdőszobák sarkalatos pontja a fény: ha kevés, érdemes a mennyezeti lámpát többizzós lámpatestre cserélni, meglepően üdének fog hatni a tér. Az élő virág ide is jó ötlet, néhány gyertyával pedig meghittséget hozhatunk a térbe.

Soós Krisztina
lakberendező
https://krisztinasoos.com/