KERT ÖTLETEK: így alakítsd ki a tökéletes helyet a kerti grillezéshez!

KERT ÖTLETEK: így alakítsd ki a tökéletes helyet a kerti grillezéshez!

Kovács Anita / szövegíró

A szabadtéri sütögetések, grillpartik kiváló alkalmat kínálnak arra, hogy összejöjjön a család, megvendégeljük legkedvesebb barátainkat. A következő kert ötletek segítenek pár lépésben kellemes hangulatú, jól használható helyszínt kialakítani a kertedben.

A szabadtéri sütögetések, grillpartik kiváló alkalmat kínálnak arra, hogy összejöjjön a család, megvendégeljük legkedvesebb barátainkat. Kápráztasd el vendégeidet saját készítésű grillételekkel, ízletes húsokkal, ropogós zöldségekkel, és söpörd be az elismerő pillantásokat! Cikkünkben megmutatjuk, hogyan alakíthatsz ki kellemes hangulatú, jól használható helyszínt kertedben néhány lépésben!

A megfelelő helyszín kiválasztása a sütögetéshez

A legfontosabb tényező a helyszín kiválasztása során egyértelműen a tűzbiztonság, azaz olyan helyet kell keresni vagy kialakítani, ahol a talaj megfelelően sík, a kerti grill, tűzrakótál stabilan felállítható, nincsenek a grill fölé belógó ágak, burjánzó növényzet. Ha nem gyürkőznénk neki magunk egy kerti grill- vagy pizzasütő megépítésének, választhatunk klasszikus faszenes grillsütőt, hőmérséklet szabályzóval ellátott gázgrillt, kerámiaégős, felső melegítésű vagy akár elektromos grillt is.

Ha kisebb hellyel rendelkezel, nagyon jó megoldás lehet egy kedvező árkategóriás rögzített kerti grill vagy egy gömb alakú hordozható grillező is. Ezeket, csakúgy, mint az akár doboznyi méretű BBQ grilleket, akár egy néhány négyzetméteres erkélyen, teraszon is használhatjuk.

Bár cikkünk a kert ötletek kapcsán a szabadtéri grillezésről szól, hozzá kell tegyük, hogy a grillezés élményéről beltéren sem kell lemondanunk. Az öntöttvas grillserpenyők tökéletesen használhatók beltéren a gáztűzhelyen is, és indukciós főzőlaphoz is többféle grillező lap között válogathatunk!

A kerti grillezés helyszínének kialakítása

Alakítsuk ki a sík felszínt és döngöljük le a talajt, ha szükséges! Érdemes lehet elgondolkodni valamilyen burkolaton is, ami lehet akár néhány egyszerűen lerakható, dekoratív térkő vagy gyöngymosott teraszlap is. Ha így döntünk – és miért ne tennénk – szenteljünk néhány percet azért a témának, mert szükségünk lesz némi kavicsra, sóderre, homokra is az aljzat kialakítása során, és gondolnunk kell az esővíz elvezetésére is. Ha csak néhány négyzetméterről van szó, egy hétvége alatt házilag is kivitelezhetjük ezt a műveletet. Megéri a befektetett idő, hiszen így időtálló, praktikus, jól használható és szép környezetet alakíthatunk ki kertünkben mi magunk is.

Szükség esetén gondoskodjunk a világításról is – különösen az esti sütögetéseknél a dekorációs világítás mellett biztosan jól fog jönni valamilyen értékelhető fényforrás!

Árnyékolás és esővédelem

Az élhető kert és a kellemes hangulat elengedhetetlen hozzávalói az árnyékolók! Ne feledkezzünk meg a napernyőről, napvitorláról sem, gondoskodjunk az árnyékolók felszereléséhez szükséges kampókról, rögzítőelemekről is! Mindkettő jó szolgálatot fog tenni akkor is, ha szemerkélni kezdene az eső.

Legyenek kéznél a fűszernövények!

Nincs is annál nagyszerűbb, mint saját termesztésű fűszereinkkel ízesíteni a barátainknak kínált ételt! Attól függően, milyen fényviszonyokkal rendelkezik a helyszín, lehetnek a közelben fűszernövényekkel, kakukkfűvel, rozmaringgal beültetett növény ültetőládák. Néhány fűszernövényt cserépben is nevelhetünk: dekorációnak sem utolsó néhány mediterrán hangulatú, terrakotta cserépben elhelyezett, illatos bazsalikom vagy citromfű az étkezőasztalon.

Kényelem és hasznosság: kerti bútorok a grillezéshez

A grillbútorok kiválasztása során a kényelmet és a praktikumot is szem előtt kell tartani. Érdemes lehet összecsukható bútorokban gondolkodni, hiszen a grillszezon végén a kerti bútorok tárolását is meg kell oldanunk. Mindenképpen szükségünk lesz az étkező asztal mellett egy lerakóasztalra is, ahová kikészíthetjük a bepácolt húst, a zöldségeket, fűszereket és a többi ínycsiklandó hozzávalót. Ha nagy a vendégsereg, akkor a meglévő kerti ülőalkalmatosságok mellett érdemes beszerezni néhány összecsukható kerti széket is.

Hűs italok, forró hangulat!

A szabadtéri piknik nélkülözhetetlen kísérői a hideg limonádék és üdítőitalok, Készítsünk ki árnyékos helyre a hűtőládát, vagy használjunk egy jéggel megrakott, dekoratív vödröt az italok hűtéséhez!

Az otthonos hangulat hozzávalói a kertben: kerti dekoráció

Ahhoz, hogy a grillezésre kinézett helyszín igazán hangulatos legyen, és minden vendéged jól érezze magát, érdemes gondoskodni a dekorációról is. A megfordítható, kifejezetten szabadtéri használatra szánt kültéri szőnyegek nemcsak remekül mutatnak, de egyszerűen tisztíthatóak is. Díszítsd a kerti bútorokat ki kényelmes kültéri párnákkal, és helyezz el a kerti székek háttámláján néhány puha takarót is, ha hűvösebbre fordulna az idő.

Nem véletlenül töretlen a kültéri égősorok népszerűsége az utóbbi években: használatukkal gyerekjáték a kellemes környezet kialakítása és nagyon jól illeszkednek a kert természetes miliőjébe is. Választhatunk szolár égősorokat vagy leszúrható napelemes kerti lámpákat is, akár egyszerre többet is. Ha nincs hová felfüggeszteni az égősort, egyszerűen csak tegyük bele egy áttetsző vagy színes falú üveg- vagy műanyagvázába: csodálatosan fog mutatni!

Kovács Anita
szövegíró, blogíró
Sheabouteverything
Minden, ami szövegírás
Képek: shutterstock.com