Tanácsok, tippek, ötletek

Hogyan lehet a legjobb éjszakai alvást elérni?

Ki ne szeretne aludni? Egy hosszú nap végén ágyba bújni a világ legjobb érzései közé tartozik. Nézzük meg mik azok, amikre feltétlen oda kell figyelned, ha valóban jól szeretnél aludni és főleg frissen és kipihenten ébredni.

Ki ne szeretne aludni? Egy hosszú nap végén ágyba bújni a világ legjobb érzései közé tartozik. Ahhoz azonban, hogy megfelelően ki tudd élvezni a pihenés minden pillanatát, meg kell hozzá teremtened a tökéletes feltételeket.

Nézzük meg mik azok, amik nagyban befolyásolják a pihenést, amikre feltétlen oda kell figyelned, ha valóban jól szeretnél aludni és főleg frissen és kipihenten ébredni.

Kezd a matraccal

Ha a matracod nem megfelelő, soha nem fogsz jól aludni, bármit is csinálsz. Ha úgy találod, hogy sok erőfeszítést igényel, hogy éjszaka megfordulj, és fájdalommal ébredsz, akkor valószínűleg túl puha a matracod. Másrészt, ha éjszaka nem komfortos az alvás, mert fáj a vállad, csípőd és az a reggeli ébredésnél is megmarad, akkor valószínűleg túl kemény a matracod. A matracnak alkalmazkodnia kell a testalkatodhoz, és meg kell támasztania az ízületeidet, így kényelmesen és fájdalommentesen fogsz tudni aludnod, és ébredni.

Ha nem vagy abban a helyzetben, hogy egy vadonatúj matracba fektess be, akkor sem kell elkeseredned. Fedőmatrac hozzáadásával tovább javíthatod a matracod, és ezáltal az alvásod minőségét. Ezek mindenféle változatban és méretben kaphatók, és extra kényelmet és támogatást biztosítanak anélkül, hogy megterhelnék a pénztárcádat. Egyszerűen helyezd a matrac tetejére, csúsztasd rá a lepedőt, és élvezd az új matrac okozta kényelmet, pihenj mindenféle gond nélkül.  

Fő irány: antiallergén

A poratkák és a penészgombák előszeretettel telepednek meg párnáinkban, és ezek a fő bűnösök az alvásrabló légúti allergiák kialakulásánál. Kimutatások szerint 24%-unk allergiás a poratkákra, és a penész mindannyiunknál negatívan hat az egészségre, ezért az antiallergén ágynemű elengedhetetlen mindkettő leküzdéséhez.

Ha tüsszögéstől, torokfájástól, viszkető szemtől és éjszakai légszomjtól szenvedsz, ideje lehet szintetikus ágyneműt vásárolni, hogy kivédd a kellemetlen allergéneket. A mikroszálas és üreges szálas párnák, párnahuzatok és szintetikus paplanok védelmet nyújtanak a poratkák és baktériumok ellen, segítik a nyugodt alvást és megelőzik az egészségügyi problémákat.

Találd meg a megfelelő paplant

A jó éjszakai alváshoz meg kell találnod a tökéletes paplant, amely megfelel neked, otthonodnak és az évszaknak. Ha a paplanod az évszakokhoz képest túl meleg vagy túl könnyű, sokkal nehezebb lesz elaludnod, ezért nagyon oda kell figyelned a paplan minőségére. Ha nem vagy biztos benne, hogyan válaszd ki a tökéletes paplant, akkor kérd alvás szakértők segítségét, ők segítenek megtalálni a tökéletes paplant. Szakértők segítségével biztosan megtalálod a számodra megfelelőt, így biztosítva, hogy mindig teljesen kipihent legyél.

Válassz minőségi ágyneműhuzatot

Soha ne becsüld alá a jó minőségű ágyneműhuzat fontosságát jó éjszakai alvást elősegítő erejét. Az ágynemű az első érintkezési pont a bőröddel, annak légáteresztőnek és gyengédnek kell lennie, hogy kényelmesen és nyugodtan tudj aludni. Kényeztesd magad egy az évszaknak megfelelő krepp, flanell, vagy pamut ágyneművel, amely legyen légáteresztő és rendkívül puha a bőrödön, így az évszaktól függetlenül egész éjszaka az optimális hőmérsékleten tartja. És ne aggódj; megfizethetőbb, mint gondolnád.

Hozz létre teljes sötétséget

A sötét, békés hálószoba elősegíti a nyugodt alvást. Ennek az az oka, hogy az alváshormon, a melatonin rendkívül érzékeny a fényre, és nem termelődik megfelelően, ha a hálószobánk nem elég sötét. A melatonin optimális felszabadulása érdekében a lehető legtöbb fényszennyezést meg kell szüntetned. Ez azt jelenti, hogy el kell hagyni a LED-es ébresztőórákat és az éjszakai lámpákat, le kell kapcsolni az éjjeli lámpákat, és elzárni az esetlegesen beszűrődő utcai fényt. Ezt megteheted, ha vásárolsz egy sötétítő függönyt vagy redőnyt, vagy ha sötétítő anyagot helyezel a meglévő készülékre. És bármennyire is nehéz, ne használd a telefont, ha már ágyban vagy; hogy a kék-fehér képernyőfény ne tartsa ébrenléti állapotban az agyad, és ne késleltesse az annyira szükséges alvást.

Szép álmokat!

Varju Sándor
www.cool-market.hu