Tanácsok, tippek, ötletek

7 jó tanács, hogy hogyan rakj össze egy gyerekszobát hosszú távra, gazdaságosan

„Emlékszem, amikor költözés előtt a gyerekeim szobáját terveztem. A cikkben leírom, mi az a 7 jótanács, amit mindenképp érdemes megfogadnod, ha te is gyerekszoba tervezésben vagy.”

Emlékszem, amikor költözés előtt a gyerekeim szobáját terveztem. Bár akkor még a nagyobbik csak két és fél éves, a kisebbik pedig 6 hónapos volt, fontos volt nekem, hogy úgy alakítsuk ki a leendő szobájukat (ahol a költözés után egy évig Apával mi is ott “vendégeskedtünk”), hogy ne csak a közeljövőben érezzék jól magukat benne, hanem hosszú évekig ne kelljen a nagyobb (drágább) dolgokon változtatnunk, mert az elején jól végiggondoltunk mindent. Ez a tervezés olyan jól sikerült, hogy most is nagyon szeretünk ott együtt lenni, játszani, olvasni. A cikkben leírom, mi az a 7 jó tanács, amit mindenképp érdemes megfogadnod, ha te is gyerekszoba tervezésben vagy.

1. Minőségi és esztétikus nagy bútorokat válassz!

Olyanokat, amiket nem kell lecserélni 2-3 év múlva, mert esetleg szétesnek. Ezzel pénzt is spórolhatsz, mert nem kell 2-3 év múlva ismét nagyobb kiadásra gondolnod a gyerekszoba kapcsán. Ha már most érzed, hogy az a szekrény iszonyúan formátlan, akkor ne engedj a csábításnak, és ne vedd meg, csak mert jóval olcsóbb. Gondolj arra, hogy ha legalább (!) 5 évig használja majd a gyermeked, akkor megéri-e néhány tízezer forintot spórolni a bútoron? Hidd el, jobban megéri gyűjteni még egy-két hónapig, ha a végén tényleg a jó terméket választjátok. 5 év múlva hálásak lesztek majd magatoknak, hogy vártatok még egy kicsit.

2. Játék- és könyvtárolás

A játékokra szerintem a legjobb tárolási mód az, ha különböző méretű (lehetőleg nem átlátszó) dobozokba rendezed őket, és ezeket a dobozokat például egy könyvespolc polcain, vagy egy zárt, ajtós-polcos szekrényben helyezed el. Nekünk az egyik ágy alatt is van négy nagyobb, alacsony doboz, ezekben laknak a duplok, a kisautók, a vonatsínek, és a fakockák.

Gyerek bútorszettek és gyerekmintás bútorok helyett jó, ha inkább semleges, természetes színűeket, formájúakat választasz. (Értsd: fehéret, fát, esetleg feketét.)

Ez akkor is jól jöhet, ha egyszer mégis másikra cserélitek, mert egy másik helyiségben még hasznát lehet venni, egy gyerekszobai könyvespolc például könnyen átköltözhet a dolgozóba.

3. Ágy

A kiságy kinövése után válassz olyan ágyat, amit igazán hosszú távon használhat majd a gyermeked – nem autó formájút, nem szekrénnyel egybeépítettet, hanem natúr fenyő vagy fehér színű ágykeretet cserélhető matraccal. Ne 160 cm hosszú ágyat keress, hanem inkább 90x200-as méretűt, leszerelhető leesésgátló korláttal! Ha melléfekve altatsz, Neked is kényelmesebb lesz, és nem kell majd a mérete miatt hamarosan cserélni, ahogy nő a gyermeked.

4. Ruhásszekrény

Ebből is érdemes olyat venni, ami nem lesz “gyerekes” neki néhány év múlva, hanem egy kamasznak is jó lehet majd (ne legyen rózsaszín vagy állatfigurás, hanem fehér, vagy natúr fa, és legyen masszív, jó minőségű). Jó, ha legalább néhány fiók van a ruhásszekrényben, mivel tapasztalatom szerint a kis ruhákat így lehet a legpraktikusabban tárolni. Egy nagyobb, többfiókos komód akár két gyermek ruháinak is jó ideig elegendő.

5. Falak

Szerintem két út van a stílusos gyerekszobához, ami a falakat illeti:

  • egyszínű falak, több színes/mintás fali képpel, akár a kicsi legszebb rajzaival vagy a kedvenc mesehőseivel díszítve,
  • vagy egy olya, szép tapéta, ami nem egy konkrét meséhez kötődik, hanem pl. erdei állatok, festett virágok vannak rajta, tehát valami olyasmi, ami kevésbé az aktuális divathoz kötött.

Az első esetben a képek változtatásával, cseréjével könnyen változtatható a szoba hangulata, a másodikban erre kevésbé van lehetőség. Ennek ellenére ha jó tapétát választunk, akkor az hosszú ideig örömöt okoz majd, és sokáig a szoba dísze lesz.

Pro tipp: Ha félsz, hogy a tapéta hamar elkoszolódik, akkor a padlótól 120 cm magasságig egyszerű fehér lambériával védheted a falat, így tapétából is kevesebbre lesz szükség, ráadásul a lambéria könnyen tisztítható vagy újra is festhető évek múlva.

6. Szőnyeg

Lehet, hogy most sokaknak nem fog tetszeni, amit írok, de nem kell, hogy a gyerekszobában gyerekmintás szőnyeg legyen!

Nekem fiús anyaként a legjobb döntésem volt, hogy egyszínű, méretre vágott, beszegett padlószőnyeget választottam a fiúk szobájába.

Egyrészt azért, mert a bolti szőnyegméretekből gyakran lehetetlen a szoba méretéhez és formájához legjobban igazodó szőnyeget megtalálni (így a szőnyegezett játszófelület mérete nem lesz kimaxolva a szobában), másrészt azért, mert vékony szőnyeget választottam, hogy a végtelen vonatsín- és duploépítésekhez megfelelő alapot adjon, harmadrészt pedig azért, mert gazdaságos is ez a megoldás (körülbelül ugyanannyiba került ez a szőnyeg a maga 3x3.5 méteres óriási méretével, szegéssel együtt, mint korábban egy 1.6x2.4 m-es ikeás szőnyegünk). Ez a szolgáltatás tudtommal mindenütt elérhető, ahol padlószőnyeget árulnak.

Ha mindenképp szeretnél a kisfiadnak autós szőnyeget, akkor nyugodtan vegyél egy kisebbet visszafogottabb színvilággal, amit egy-egy használat után akár fel is tekerhettek, vagy lehet egy állandó helye is a szoba “autózós” sarkában.

7. Függöny

Körülbelül ugyanazt gondolom erről, mint a gyerekszobai szőnyegekről, de ritkán azért látok olyan függönyöket, amiket mégis el tudnék képzelni a gyerekszobába. Ezek például talán nem 10, de 5 évig biztosan megállnák a helyüket egy most óvodás kisfiú szobájában.

Remélem, hogy a fenti 7 tanácsból Te is találtál olyan új információt, amit hasznosítani tudsz! Sok sikert kívánok az otthontervezéshez!

Győri Blanka
lakberendező
www.otthonkalakberendezes.com