Tanácsok, tippek, ötletek

8 ingyenes lakberendező program

Mielőtt megvásárolnád az első bútordarabot álmaid otthonába, elkészítheted a szoba koncepcióját vagy tervét. Az interneten számtalan olyan program található, amely ingyenesen segít a szobák megtervezésében.

A bútorvásárlás az egyik legnagyobb beruházás. Különösen akkor, ha az egész szobát az alapoktól szeretnénk megváltoztatni. Lehet, hogy a fejünkben már tökéletes a szoba megjelenése, de ez nem mindig elég. Azok számára, akik pontosabban akarnak tervezni, centimétereket számolni, vagy egyszerűen csak szeretnék látni, hogy álmaik szobája hogyan fog kinézni, van pár tippünk!

Lakberendező programok, avagy miért használjuk őket?

Számtalan online tervező és 3D lakberendező program létezik. A tervezőket letölthetjük, vagy a böngészőben az online változatban is dolgozhatunk. Természetesen vannak profi tervezők, de a licencért külön kell fizetni. Mi olyan tervezőkre összpontosítunk, amelyek alkalmasak mindazok számára, akik még csak most kezdik a lakberendezést, és ingyen szeretnének tervezni.

Fotó: Shutterstock.com

Konyhabútor vagy fürdőszoba tervező?

Általában olyan helyiségek tervezőivel szoktunk találkozni, amelyeknél gyakran szóba kerül a teljes felújítás, tehát fürdőszoba és konyha. A megfelelő termékek kiválasztásánál gyakran minden centiméter számít. Ráadásul minden tér egyedi, és a felhasználók ízlése is eltérő. Ezért a konyhák és a fürdőszobák általában egyedi tervezésűek.

A szerintünk legjobb konyhabútor tervezők:

 • IKEA konyhatervező
 • XXXLutz 3D konyhatervező
 • Möbelix 3D-konyhatervező

A szerintünk legjobb fürdőszobatervező:

 • IKEA fürdőszobatervező
Fotó: Shutterstock.com

Hogyan dolgozzunk a lakberendező programokkal?

Az egyes programokkal és eszközökkel való munka nem rakétatudomány. Elvileg a tervezés nagyon egyszerű és intuitív, nincsenek bonyolult és összetett professzionális eszközök. Ráadásul úgy tervezték őket, hogy a lehető legegyszerűbbek legyenek, és szinte bárki használhassa őket.

Mielőtt belevágnánk első online projektünkbe, tisztázzunk néhány alapvető dolgot. Az elrendezés kulcsfontosságú: különösen a meglévő víz- és villamosenergia-ellátás tekintetében.

A fürdőszobák esetében a helyiség mérete döntő fontosságú. Ez határozza meg a fürdőszobabútorok méretét és típusát, a kád vs. zuhanyfülke vagy a mosdókagylók számát. Gondoljunk arra, hogy a fürdőszoba elég kényelmes legyen a használni szándékozó személyek számához mérten. Ugyanilyen fontos az is, hogy van-e külön fürdőszoba és WC. Ha egy közös terület van, akkor hogyan lehet a különböző zónákat jobban elkülöníteni.

Fotó: Shutterstock.com

A konyhák esetében a vízre és az elektromos áramra összpontosítsunk - az indukciós főzőlaphoz háromfázisú vezetékre lesz szükség. Ne becsüljük alá a páraelszívó kivezetését sem. Figyeljünk a munkalap magasságára, a konyhabútor mögötti csempézésre vagy burkolatra, a konyhabútor designjára és fogantyúira, a megfelelő világításra, a megfelelő mennyiségű tárolóhelyre, a hűtőszekrény és a sütő elhelyezésére stb.

Hogyan dolgozzunk a lakberendező programokkal?

 • Már az elején tisztázzuk, hogy milyen stílusban szeretnénk kialakítani a belső teret
 • Az alapszabály a következő: Kétszer mérj és egyszer vágj
 • Adjunk magunknak annyi időt, amennyire szükségünk van
 • Próbáljunk ki több lehetőséget
 • Ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk szakemberhez
 • Jegyezzünk be minden korlátozást és akadályt a tervünkbe (ha a tervező lehetővé teszi), vagy konzultáljunk közvetlenül a szakemberekkel
 • Gondoljunk az aljzatokra, a páraelszívó csatlakoztatására, a vízre, a szennyvízcsövekre stb.

1. IKEA online tervezők

Az IKEA kétségtelenül az egyik vezető vállalat a bútor- és dekorációs szegmensben. Tervezőik segítségével a mindannyiunk által ismert bútorokkal rendezhetjük be otthonunkat. Az IKEA termékek előnye a könnyű kombinálhatóság. Sokféleképpen használhatjuk őket, és a darabok nemcsak esztétikailag, hanem kompatibilitás szempontjából is illeszkednek egymáshoz.

Fotó: Ikea.com

Két konyhabútor tervező közül választhatunk

ENHET konyha tervező: Lehetőséget kínál arra, hogy a konyhát több, már létező konyha összeállításból tervezzük meg. Egyszerű kialakításuknak köszönhetően akár saját magunk is összeszerelhetjük őket.

Részletgazdag konyhatervező: Itt az alapoktól megtervezhetjük álmaink konyháját. Különböző kombinációkat és egyedi kialakításokat kínál. A teljes terv elkészíthető online, de az adott IKEA áruház szakértői is segíthetnek.

Előnyök

 • ✔ Nagyon intuitív és egyszerű tervező
 • ✔ A konyhát különböző szögekből is megtekinthetjük
 • ✔ Dekorok és változatok széles választéka
 • ✔ A tervezőben látható a projekt végső ára
 • ✔ Az egyes tételek megtalálhatók egy praktikus listában
 • ✔ A program figyelmeztet azokra a tervezési hibákra is, amelyekre esetleg nem gondoltunk

Hátrányok

 • ❌ A projekt mentéséhez regisztrációra van szükség

IKEA fürdőszobatervező

A konyhán kívül a fürdőszobát is könnyen megtervezhetjük. Ihletet meríthetünk a kiválasztott minták egyikéből, vagy saját magunk is elkészíthetjük az alapoktól. Az IKEA bútorok nagy választéka is a rendelkezésünkre áll, láthatjuk a teljes árat és az egyes tételeket.

IKEA fürdőszobatervező

IKEA hálószoba és nappali tervező

Ezúttal nem eszközről van szó: ha nem vagyunk biztosak a hálószobánkkal és annak tárolóhelyeivel kapcsolatban, az IKEA hálószobatervezője segíthet: online időpontot egyeztethetünk egy szakemberrel, vagy beugorhatunk egy személyes konzultációra. Segítenek a szekrények és a tárolóhelyek megtervezésében, valamint a teljes hálószoba kialakításában. Ugyanígy segíthetnek a nappali tervezésében és kialakításában is.

PAX online tervező

A népszerű tárolórendszerek közé tartozik a Pax, a Platsa, az Elvarli és mások. Az IKEA weboldalán gardróbszekrény tervezőt is találunk. Csak válasszunk a preferenciánknak megfelelően, és válasszuk ki a kívánt tárolóhely típusát. A keretek, ajtók, fogantyúk, belső elrendezés és felszerelés, kiegészítők, világítás stb. szerint is testre szabhatjuk. A szoba méreteit is meghatározhatjuk: így pontosan tudni fogjuk, hogy a szekrény mérete hogyan fog illeszkedni az adott helyiségbe.

Összes IKEA tervező

Foto: Ikea.com

2. Biano studio

A BIANO is csatlakozott az online tervezők klubjához. A Biano Studio eszközzel egyedi helyiségek koncepcióit hozhatjuk létre. A legtöbb ilyen eszközzel ellentétben itt nem dolgozhatunk az alaprajzzal, de megtervezhetjük az egyes helyiségek koncepcióját az egyes bútorok egymáshoz illesztésével, így gyorsan kiderül, összeillenek-e az általunk kiválasztott bútorok és dekorációk.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Mit lehet csinálni a Biano Studioban?

 • Válogatni és kombinálni az egyes bútordarabokat. Kipróbálhatjuk, hogy illenek-e egymáshoz a raktáron lévő valódi termékek.
 • Ezután azonnal megrendelhetők a bútorok. Nem kell designdarabokra hagyatkozni. A Bianonál szó szerint néhány kattintással elérhetők a tervezésnél felhasznált termékek.
 • Inspirálhatunk másokat. Megoszthatjuk másokkal a kiválasztott projektjeinket.

A Biano Studio egyedi bútorai között kategóriák és kedvencek listája alapján is kereshetünk. Meghatározhatjuk a termékek sorrendjét a projektben, forgathatjuk, duplikálhatjuk, nagyíthatjuk vagy kicsinyíthetjük őket. A végén láthatjuk a projekt összes tételének teljes árát.

3. HomeByMe

A HomeByMe egy olyan webes alkalmazás, amellyel a szobák tervezése az alapoktól az utolsó simításokig lehetséges. A tervet 3D-ben is megtekinthetjük, de például falak nélkül is, ahol csak a belső elrendezést láthatjuk. A szoftver rendelkezik egy "összefoglaló" opcióval is, amely egy olyan tervezési elrendezést hoz létre, amelyben az összes kiválasztott bútordarab és készülék a megfelelő helyre kerül.

Emellett minden funkciójával együtt ingyen használható, ami azt jelenti, hogy korlátozások nélkül használhatjuk, és nem kell bónuszszolgáltatásokat vásárolnunk hozzá.

Regisztráció szükséges a használatához, és csak az interneten működik, mobilalkalmazásként nem. Számos nemzetközi márka bútorkínálatából válogathatunk.

Előnyök

 • ✔ Az egész ház berendezése és kialakítása
 • ✔ Teljesen ingyenes
 • ✔ Könnyű használat + szoftver telepítésének lehetősége

Hátrányok

 • ❌ Bejelentkezést igényel
 • ❌ Rossz képminőség
 • ❌ Egyes termékek eltűnnek a 3D nézetben

HomeByMe

Fotó: Home.by.me/en/

4. Roomstyler

A Roomstyler segítségével saját alaprajzú szobatervet hozhatunk létre. Falakat, ablakokat és ajtókat illeszthetünk be. Az alkalmazás előre értelmezett szobabeosztást is kínál.

Intuitív és könnyen használható. A 3D előnézetet is megtekinthetjük, valamint megváltoztathatjuk a látószöget. Több tízezer termék közül válogathatunk a konyhától a kertig. Ha valami megtetszik, elég a "Megvásárolható" gombra kattintani, hogy megjelenjen az ár és a vásárlási lehetőségek. A szoftver bejelentkezés nélkül ingyenesen használható. Ha azonban bejelentkezünk, akkor feltölthetjük a projektünket a Facebookra.

Előnyök

 • ✔ 3D megjelenítés
 • ✔ Több ezer valódi termék, festmény és csempe
 • ✔ Nem kell bejelentkezni
 • ✔ Bejelentkezés után megosztható a FB-on

Hátrányok

 • ❌ Nincs helyi tárhely
 • ❌ Fájlok exportálása bejelentkezés nélkül nem lehetséges
 • ❌ A program angol nyelvű, ami egyesek számára megnehezítheti a használatát, de sok minden intuitív

Roomstyler

Fotó: Roomstyler.com

5. Homestyler

A Homestyler szintén a népszerű programok közé tartozik. Az alaprajzot akár más programokból is betölthetjük. Az elején egy kezdő útmutató fogad minket, amelyben bemutató lépések segítségével megismerhetjük, hogyan is működik az eszköz. Miután befejeztük, elkezdhetjük a tervezést.

Bár a bútorválaszték korlátozott, a program rugalmas kombinációkat kínál, és a mentés funkció segítségével a tervek fotorealisztikus formában is elmenthetők. Még a napszakot és a fényviszonyokat, illetve a helyszínt stb. is kiválaszthatjuk.

Színminták és termékkatalógusok valódi termékekkel is a rendelkezésünkre állnak. Különböző helyiségeket és emeleteket is létrehozhatunk. Csak óvatosan, a program komoly függőséget okoz :)

Homestyler

Fotó: Homestyler.com

Előnyök

 • ✔ Pár kattintással 2D és 3D emeleteket is építhetünk pontos méretarányban
 • ✔ A belső teret több ezer valódi termékkel, tapétákkal és csempékkel díszíthetjük
 • ✔ A program gyönyörű, realisztikus megjelenítéseket kínál
 • ✔ Saját modellek használatára is lehetőség van

Hátrányok

 • ❌ Regisztráció szükséges
 • ❌ A program angol nyelvű, ami megnehezítheti a használatát, de sok minden intuitív
Fotó: Homestyler.com

6. Google SketchUp

A SketchUp egy sokoldalú szolgáltatás ingyenes alapfunkciókkal. Alkalmas azok számára, akik teljes tervezési szabadságot keresnek. A program rendelkezik a tervezés felgyorsítására szolgáló eszközökkel is.

A SketchUp kompatibilis más 3D szoftverekkel, és lehetővé teszi az exportálást több különböző fájlformátumban és fénykép formájában. Ez az eszköz nagyszerű kreatív emberek számára.

Előnyök

 • ✔ Hatékony, de egyszerű eszköz
 • ✔ Bármit létrehozhatunk benne, mindent 3D-ben
 • ✔ Számos exportálási lehetőség

Hátrányok

 • ❌ Hiányoznak a sablonok
 • ❌ Nulláról kezdjük a tervet
 • ❌ Kis anyagválaszték

Google SketchUp

Fotó: Sketchup.com

7. Sweet Home 3D

Egy másik eszköz, amellyel megtervezhetjük otthonunkat, a Sweet Home 3D. Ezt a programot le kell tölteni és telepíteni, de maga a művelet gyors és egyszerű. Ezután csak válasszunk ki egy szobát, és adjuk hozzá a bútorokat az ízlésünknek megfelelően. Az eredményt elmenthetjük vagy exportálhatjuk.

Előnyök

 • ✔ Szinte korlátlanul alkothatunk és tervezhetünk
 • ✔ Minden megtekinthető 3D-s kialakításban
 • ✔ Különböző szobákat tervezhetünk

Hátrányok

 • ❌ A program letöltést és telepítést igényel

Sweet Home 3D

Fotó: Sweethome.hu

8. Planner 5D

A Planner 5D lehetővé teszi, hogy teljesen az alapoktól hozzunk létre egy tervet, előnye, hogy ha nem tudjuk, hol kezdjük, a sablonok megmentenek minket. Tervezhetünk számítógépen vagy telefonon. A tervekben megváltoztathatjuk a falakat, azok méretét, anyagát és színét. Természetesen bútorok és kiegészítők is rendelkezésre állnak.

3D nézetre is átkapcsolhatunk, és ablakokat és ajtókat is hozzáadhatunk. A padlóval és a tetővel is lehet játszani. Az egyetlen hátránya, hogy fizetni kell, ha bővíteni szeretnénk a bútorok alapsablonjainak választékát.

A teljes terv fotórealisztikus formátumban kinyomtatható.

Előnyök

 • ✔ Egyszerű használat
 • ✔ Segít, ha felújítást vagy új házat tervezünk, és saját alaprajzot szeretnénk készíteni
 • ✔ Sokoldalú, szép designnal

Hátrányok

 • ❌ Alkalmankénti hibák a szoftver használatakor
 • ❌ A webes verzió sok erőforrást használ, és lassíthatja a számítógépet

Planner 5D

Fotó: Planner5d.com