Tanácsok, tippek, ötletek

Így érezd magad boldogabban télen - HYGGE életmód titkai

A dánok a világ egyik legboldogabb népe, és amikor megkérdezik tőlük, hogy miért is van ez így, sokan azt válaszolják, hogy azért, mert "hygge". Ezért készítettük ezt a cikket nektek, hogy télen is minél jobban érezzétek magatokat, mire itt a tavasz!

Mi is az a “hygge”? Ha még nem hallottál róla, a hygge egy olyan életmód, amely sok apróságokból áll össze, amelyekre ha odafigyelünk, akkor sokkal inkább boldogan érezhetjük magunkat. Ez azért van, mert melengető, kellemes érzelmeket élünk meg, legtöbbször saját otthonunkban.

Az egész hygge életmód és stílus apróságokban rejlik. Segít kialakítani kellemes, otthonos hangulatot egyes szobákban, ahol egyedül, vagy szeretteiddel tudsz találkozni, időt tölteni, és kedves emlékeket kialakítani. Mert bár a környezetünk szépítésével sokat érhetünk el, a hygge lényege a jó érzés és az együttlét.

Hygge a természetben merít ihletet, és próbálja becsempészni otthonunkba - például természetes anyagok használatával, legyenek azok fa bútorok, gyapjú, vagy pamut plédek, virágok, vagy ágak egy kerámia vázában. Ez azért van, mert természetben lenni jó, sétálni jó, és ezért próbálkozzunk közelebb lenni a természethez házunkban, lakásunkban is.

A fény és a világítás nagyon nagy szerepet játszik a dánok életében, és ez nem csoda, hiszen sokkal kevesebb nap fény van az északi országokban, és talán ezért tökéletesítették a világítás filozófiáját. Meleg, diffúz fény növeli az otthonos érzést - mint például égő kandalló, gyertyák, állólámpa, vagy több kis asztali lámpa az asztalon, ablakban. Szerintük inkább mint egy nagy csillárt felgyújtani, jobb kialakítani néhány úgynevezett "fény szigetet" a szoba különböző részein. És fontos, hogy meleg fehér fényű izzókat használjunk, mert ez jobban hasonlít a természetes fényhez.

A következő hygge tipp egy kuckó, vagy olvasósarok kialakítása, akár egy fotelben, ablakban (ha olyan az ablakpárkány, hogy van elég hely, hogy be lehessen ülni), vagy a kanapén. Sok puha díszpárna, pléd és takaróval egyszerűen létrehozható egy olyan hely, ahol télen be tudsz kuckózni egy csésze kávéval, teával, olvasni, vagy csak egy kicsit pihenni. A plédek és párnák puha anyaga meleget, kényelmet, pihenést idéznek elő gondolatainkban.

Kattints a képre, ha ilyen fotelt szeretnél

Sokkal többet lehetne még írni ezekről a tippekről, de egy különösen kellemes tippel szeretnénk lezárni a cikket. Mi segít ahhoz, hogy boldogan érezzük magunkat? Nem meglepetés, hogy finomságok és édességek. Dánok második helyen vannak az EU-n belül az édességek fogyasztásában, és kb. 8.2 kg édességet esznek meg fejenként évente (2018 adat). Ezért egy teljesen tökéletes hygge pillanatra szeretnénk meghívni ezen a héten - vegyél, vagy süssél valami finomat, készíts hozzá egy csésze forró teát, kávét, vagy kakaót, és fogyaszd el valakivel, akivel szeretsz időt tölteni!

Kattints a képre a kuglóf receptjéért.

A tippek összefoglalása:

1. Hozd be a természetet otthonodba természetes anyagok használatával - fa, ágak, kerámia, üveg, juta stb.

2. Használj meleg izzókat, és alakíts ki több kis "fény szigetet" - gyertyákkal, asztali, vagy álló lámpákkal.

3. Kuckózd be otthonod meleg plédekbe, párnákba, és takarókba.

4. Süssél, vagy vegyél finom sütit, tortát, és fogyaszd el egy csésze forró itallal!

Válogass a legújabb kollekciónkból