Főmenü
Tanácsok, tippek, ötletek

HOGYAN VÁLASSZUNK LAKBERENDEZŐT

A bölcsen a jövőbe tekintők már a lakásuk felújítása előtt vagy az otthonuk építésének tervezési szakaszában keresnek egy profi belsőépítészt vagy lakberendezőt...

A bölcsen a jövőbe tekintők már a lakásuk felújítása előtt vagy az otthonuk építésének tervezési szakaszában keresnek egy profi belsőépítészt vagy lakberendezőt, aki megvalósíthatóvá teszi az otthonukkal kapcsolatos álmaikat. Inspirál az ötleteivel és túllendít az elakadásokon, amikor úgy érezzük belefásultunk már a tervezgetésbe és szeretnénk már késznek látni mindent.

Sokan hiszik, hogy ez nem nagy dolog. Néhány egymáshoz illő színt összeválogatni és a berendezés sem okoz majd gondot, hiszen óriási a választék. Persze menetközben egyre több kérdés bukkan fel és rádöbbennek, hogy mégis szükség van egy szakértőre a témában, aki nem csak véletlenszerűen rakja össze az egymáshoz illő dolgokat, hanem tudatosan elkészített tervek alapján.

Ilyenkor persze azonnal szeretnénk, ha kezdené vagy inkább folytatná az általunk elkezdett munkát a lakberendező, minden gondolatunkat és vágyunkat kitalálva és az eddigi melléfogásainkat nagyobb anyagi veszteség nélkül helyrehozva. Hogyan találjuk meg a számunkra legjobbat a sok izgalmas hirdetés és az ismerősök ajánlásai között?

Kezdetnek gyűjtsük össze a leghívogatóbbak elérhetőségeit, előnyben részesítve azokat, akik weboldallal is rendelkeznek. Ez számunkra nagy előny, mert a referenciáik alapján könnyebb lesz kiválasztani a számunkra legjobbat. Felmérhetjük mennyire színes vagy egyoldalú a stílus, ahogyan dolgozik és persze, hogy a munkái láttán le vagyunk-e nyűgözve és valami hasonlóra vágyunk vagy inkább tovább lapozunk egy másik weboldalra.

Ajánlatot mindenképpen több helyről kérjünk, lehetőleg nagyon hasonló paraméterekkel. Így megtalálhatjuk az ár érték arányban a számunkra legelőnyösebbet. Az ismerősök ajánlásai minden esetben jószándékot tükröznek, ami sajnos nem mindig elég, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy amire mi vágyunk, amit elképzeltünk, azt meg tudja valósítani az ajánlott lakberendező vagy belsőépítész. Előny viszont, hogy ebben az esetben ez a referencia esetleg már élőben is megtekinthető.

A különböző igények, a személyiség, a stílus és az anyagi lehetőségek is hatással vannak a választásra, a személyes szimpátiáról nem is szólva. A kiválasztott szerencséssel több héten vagy hónapon át rendszeresen vagy rendszertelenül, de találkozni, egyeztetni kell. Ez egy kellemes, számunkra szimpatikus személlyel megy csak könnyedén, aki szinte kitalálja a gondolatainkat és megvalósítja, minden elképzelésünket.

„Az építkezés során mindennek passzolnia kell mindennel, mint a kirakósban”

A lakberendező feladata nem csupán a berendezés részeit formákban és színekben összehangolni, neki az egész projektet összefüggésében kell, hogy lássa a kőműves, a vízvezeték-szerelő, a villanyszerelő, a festő-kartonos, a burkoló és az asztalos szemüvegén át. Az építkezés során mindennek passzolnia kell mindennel, mint a kirakósban: a szigetelés, a fűtési rendszer a világítástechnika kisebb vagy nagyobb mértékben, de mindegyik összefügg a lakberendező munkájával.

A köztudatban a lakberendező dolga csupán a berendezés kiválasztása vagy kiegészítése és a lakás színeinek összehangolása, pedig ezek csupán a befejezés előtti szakasz feladatai.

A lakberendező munkája ténylegesen ennél sokkal hamarabb kezdődik és lényegesen nagyobb szeletet ölel fel. A látványtervezést már a ház alapjainak lerakásával egyidőben, vagy már előtte elkezdheti és kiviteli tervekkel együtt adja át a megrendelő számára. A kiviteli tervek alapján a kartonos szakember, a festő, az asztalos el tudja készíteni a lakberendező és a megrendelő által közösen megálmodott bútort és minden mást is, aminek az eredményeképpen elkészülhet az álomotthon.

A jó lakberendező felkészült csapattal rendelkezik. Nem csupán megtervezi az otthonunkat, a megvalósításhoz megbízható szakember gárdát tud ajánlani. A mesterlistáján szinte bármit megvalósítani képes korrekt mesteremberek szerepelnek. A lakberendező kiválasztásakor tisztázzuk milyen szintű segítségre számíthatunk. Elég kiábrándító, ha a csodás terveket nincs, aki megvalósítsa, mert nem találunk hozzá megfelelő tudással rendelkező szakit és a csodás terveink megmaradnak a tervező papíron vagy a laptopunk merevlemezén.

Ne feledkezzünk meg a szerződéskötésről, amely tartalmazza a határidőket a személyre szabott ajánlattal együtt. Az ajánlat legyen tételekre bontva részletesen tartalmazzon minden munkafolyamatot és tervet, ami a közös munka során megvalósításra kerül.

A szimpatikus ajánlatok készítőivel érdemes telefonon és személyesen is egyeztetni. Ezek alapján már bizonyára sikerül kiválasztani azt, akivel öröm lesz a közös munka és a végeredménnyel maradéktalanul elégedettek lehetünk.

Varsányi Valentina
Harmonialakberendezes.hu