Főmenü
Tanácsok, tippek, ötletek, Inspirációk

Hogyan alkalmazzuk a skandináv stílust?

Kevés lakberendezési stílus csábított el annyi embert, mint ez. Ennek valószínűleg az az oka, hogy szépen, kényelmesen, és hangulatosan szeretnénk élni. A skandinávok már így élnek, és mi egyre jobban hagyjuk magunkat inspirálni az otthonaikkal.

A skandináv belső terek lazán, kényelmesen, praktikusan és elsősorban lakályosan vannak berendezve. Minden érzéssel és részletekre való aprólékos odafigyeléssel van kombinálva bennük.  A minimalizmus és tiszta formák egyensúlyban vannak a kellemes hangulattal és elsősorban mindannak a funkcionalitásával, ami egy skandináv belső térben található. Ez a stílus ragaszkodik a világos, semleges színekhez és különös tiszteletben tartja a természetet és a természetes anyagokat. Példa nélküli eleganciával ötvözi a hagyományos anyagokat a modernekkel. Egy skandináv belső téren gyönyörűen egyszerű az élet. Elmondjuk, hogyan tudod te is  a skandináv stílus szerint berendezni a lakásodat.


A skandináv stílusú nappali tele van világos színekkel, fával és gyakran kontrasztos fekete kiegészítőkkel.


A skandináv stílus tipikus jellemzői:


  • világos és szellős tér

  • a világos színek dominanciája (fehertől a krém- és pasztell vagy kék színeken át egészen a szürkéig)

  • természetes anyagok (főleg a fa az összes árnyalatában és mintázatában)

  • sok különböző világítás

  • dizájnos ikonok és antikváriumban vagy bazárban található darabok kombinációja

  • sokféle textíl kiegészítő  például párnák, takarók vagy plédek


Ugyanúgy a skandináv stílusú hálószoba is tele van fehér tónusokkal és természetes anyagokkal.

Vedd magad körül természetes anyagokkal


A skandinávok főleg a természetben keresik az ihletet, és a jó minőségű fa (elsősorban nyír és fenyő) játsza a belső terekben a főszerepet. Ezzel az időtlen anyaggal, amely a korral csak nyer a szépségén és értékén, tényleg nem spórolnak. Fából van készítve a bútor, melynek vonalai egyenesek és letisztultak, mint ahogy a padló is, leggyakrabbak a fa világosabb mintázatai. Néha fehérre festik a fából készült felületeket – bútorokat vagy burkolatokat – ami rusztikusabb jelleget kölcsönöz a belső térnek.


Nem szabad elfeledkeznünk más természetes anyagokról sem, amelyek kétségtelenül a skandináv stílusú belső térhez tartoznak. A fém, az üveg vagy a – mondjuk a népszerű márvány – gyakran a dekorációk vagy kiegészítő bútorok része, például a dohányzóasztaloké, rakodóasztaloké vagy vitrineké. Nem hiányozhatnak a természetes textíliák sem, mint például a len, a pamut, a gyapjú vagy a bőr.

A skandináv ebédlőkben gyakran talákozhatsz az ikonikus Vitra-márkájú DSW székekkel.


Ne spórolj a világos színekkel


A skandináv belső terek azért vannak tele fehér és általában világos árnyalatokkal, hogy a tér minél világosabb legyen. A falak, bútorok, padlók és dekorációk is világosak. Ha elkerülöd a fehér szín hideg és kékes domináns tónusait, nem kell félned attól, hogy az ilyen világos belső tér hidegnek és kényelmetlennek fog tűnni. Épp ellenkezőleg. A tér szellősnek és kényelmesnek fog látszani. De biztosan ne ragadj le kizárólag a fehér színnél. Egészítsd ki pasztell színekkel – bézzsel, világos barnával vagy szürkével. Csak akkor lesz az igazi!Ne félj az erős kontrasztoktól


A fekete-fehér kontraszt a skandináv belső terek gyakori eleme. A domináns fehér szín kombinációja a kiegészítő fekete színnel sokszor a kiegészítők, textíliák, padlószőnyegek vagy egyedi dizájnost bútordarabok formájában van használva - próbáld meg például kibillenteni a világos egyhangúságot egy fekete székkel, gyertyatartóval, párnával vagy függőlámpával.


Talán meglepő, de még tipikusabb ellentét a skandináv belső terekben azúj és a régi kényszerítetlen kombinációja - a modern a rusztikussal. Elegánsan és kegyelmesen, csak úgy egyszerűen. Próbáld ki te is, és ne félj például egy régi fa széket, amit a nagymamádtól örököltél, egy egyszerű, modern sötét fémvázas étkezőasztalhoz állítani.

Így is kinézhet egy skandináv stílusú belső tér.


Adj hozzá egy pár egyszerű kiegészítőt


Nem mondhatnánk, hogy a skandinávok spórolnának a kiegészítőkkel, de inkább a minőség számít, nem a mennyiség. Az időtlenséget részesítik előnyben az irányzatok múlandósága előtt. És a praktikus kihasználásra is gondolnak. Egy puha gyapjú pléd vagy műszőrme szőnyeg felmelegíti, a kispárnák (sokszor geometriai mintákkal) kényelmesebbé, otthonossá teszik a teret. Kényeztesd otthonodat pár minőségi gyertyatartóval, praktikus fa, fém illetve üveg tárolódobozokkal vagy nagy, feltűnő faliórával. Az ablakokat hagyd üresen úgy, mint a skandinávok, függönyök és sötétítők nélkül, hogy a lehető legtöbb napfény jusson a lakásodba. És ne feledkezz meg a zöld szobanövényekről és a friss virágokkal teli vázákról.


A természetes anyagoknak köszönhetően a skandináv stílusú lakberendezés mindig kellemesnek tűnik, nem ridegnek.


Minőségi világítás kötelező


A világításról sem szabad elfeledkezned - a napfény hiánya miatt a skandináv országokban ezen nem spórolnak. A skandináv stílusú függő, álló vagy asztali lámpáknak fémből, papírból illetve üvegből készült lámpabúrájuk van, de a színes textilkábelekhez szerelt, szabadon hagyott izzók is népszerűek. Mint mindig, az egyszerűség a nyerő.Élj mint egy skandináv, élj a HYGGE stílusban


A természetes anyagok, amelyekkel a skandináv stílusú lakásban veszed magad körül, pozitív hatással vannak a lelkiállapotodra. A skandinávok ezt nagyon jól tudják és a Hygge (hjúga) stílusban élnek, ami a dán nyelvben azt jelenti hogy hangulatos, nyugodt, kellemes. Ez egy életfilozófia, amely a jelenhez kötődik, nem a múlthoz vagy a jövőhöz. Arra tanít, hogyan élvezz minden pillanatot és hogyan legyél boldogabb. Ezért nem meglepő, hogy Dánia a világ egyik legboldogabb országa. Vegyünk példát ebből a hozzáállásból, nem csupán abból, hogy az otthonunk simán fekete-fehér legyen.


Válassz a népszerű termékek közül:

A skandináv stílus az előszobához is illik.


További termékeket és inspirációkat találhatsz a cikkhez kapcsolódóan