Főmenü
Öko lakberendezés

Eco-friendly kert: Hogyan termesszünk, trágyázzunk és komposztáljunk gyümölcsöt és zöldséget?

Elkészítettünk számodra néhány hasznos útmutatót, tippeket és tanácsokat ahhoz, hogyan lehet szép és természetbarát a kerted, teraszod vagy erkélyed.

Miről szól a cikk?


 • Kerti üvegházak – hogyan válasszuk ki a legjobbat?

 • Melegházak és fóliasátrak és előnyeik 

 • Növénytermesztés virágcserepekben és ládákban

 • Vertikális kertek - nem csak palettákból

 • Ökológiai trágyázás a kertben

 • Komposztálás, otthoni komposztálás és a vermikomposzt

 • Hogyan válasszunk kültéri világítást?1) Kerti üvegházak – hogyan válasszuk ki a legjobbat? 

Üvegházat építünk


2) Növénytermesztés virágcserepekben és ládákban 

Nem mindenkinek van lehetősége üvegházban vagy fóliasátorban termeszteni saját zöldségeit. Viszont az erkélyen is teremthetsz egy kis kertet egy cserépben vagy virágládában! Viszont, ha ez túl nagy kihívás számodra, akkor csak szerezz be olyan díszes virágládákat és virágcserepeket, amelyek lakásod bármilyen helységét díszíthetik.

A helyes virágláda kiválasztásakor két dologra kell különösen odafigyelni. Először is fontos egy vízelvezető rendszer, hogy esős időben a növényeid ne álljanak a vízben. Másrészt gondoskodj a víz térfogata és a szubsztrátum arányára. Ha túlságosan kevés földet használsz, egyetlen erkélyi növényed sem fog szépen nőni – az optimális arány egyharmad víz és kétharmad szubsztrátum. A virágláda elhelyezésénél figyelembe kell venni azt, hogy nagyobb a súlya, szóval igazán biztonságosan kell a helyére rögzíteni.

Alapanyag választása:

 1. A virágcserepek gyártásához leggyakrabban használt anyagok közé tartozik a műanyag és az égetett agyag. Mindkét változatnak megvannak az előnyei és hátrányai. Az égetett agyagból készült rusztikus virágcserép gyönyörűen hat egy retró belső térben vagy a kert vagy terasz romantikus terében. A napsütöttebb helyekre azonban inkább világosabb cserepet tegyél, amely nem akkumulál annyi hőt, így kisebb a növények kiégésének veszélye. Ennek az anyagnak a porozitása azzal az előnnyel jár, hogy levegőt enged a szubsztrátumba és a gyökerekbe, és engedi a víz lassú elpárologását. A porozitás hátránya az alacsony fagyállóság, nulla alatti hőmérsékleten az ilyen cserepek megrepedhetnek, a felszínen pedig csúnya foltok is képződhetnek a kicsapódott ásványi anyagok miatt, de ezzel könnyedén megbirkózhatunk. A virágcserepek tisztítására nagyon sok bevált tipp van, segít például, ha belemártod keményítővel kevert vízbe. Ez a fajta cserép olyan növények számára alkalmas, amelyek bírják a szárazabb szubsztrátumot.


 2. Mázas kerámia virágcserépek kompromisszumnak számíthatnak. A máz megakadályozza a csúnya foltok kialakulását a virágcserép felületén, és védi a növényeket a hidegtől is. A külső máz részben megőrzi az anyag porozitását, amely így tovább megtartja a föld nedvességét.


 3. Ezzel szemben a műanyag virágcserepek könnyűek és könnyebben moshatók. A szubsztrátum hosszabb ideig marad nedves bennük és hasznosak, ha hosszabb időre távozol a lakásból, ugyanakkor fennáll a veszély, hogy a szubsztrátum túlságosan nedves marad, ezért óvatosnak kell lenni az öntözésnél. A műanyag virágcsrepek a tartósan párás környezetben élő növényekhez alkalmasak. Az egyszerű műanyag virágcserepek jól illenek bármilyen modern belső térbe. Ha az ilyen virágcsereet ki szeretnéd díszíteni, vegyél hozzá egy színes tartót, amelybe bele teheted.


 4. Természetesen kipróbálhatod a kevésbé hagyományos anyagokból készült virágcserepeket és virágládákat is. Választhatsz például üvegszál, rozsdamentes acél és cink vagy függő, fonott virágcserepek között. Röviden: a képzeletnek nincsenek határai.


A virágládák rögzítése

Az anyag kiválasztása után meg kell oldani a virágládák rögzítését is. A virágcserepeknél elég csak annyit tenni, hogy valahova elhelyezed őket, a virágládák viszont az erkélyek szélén vagy az ablakokon mutatnak jól, ezért szükséges őket biztonságosan rögzíteni. Vannak olyan módszerek is, amelyek segítségével felesleges fúrás nélkül tudjuk feszesen rögzíteni virágládáinkat. Elég, ha valami nehéz dolgot, például köveket használunk, vagy rá is ragaszthatjuk az ablakpárkányra. A virágládát zsinórral is tudjuk rögzíteni.

Még jobb és biztonságosabb megoldást nyújtanak a virágládák rögzítésére az úgynevezett spatulák vagy a csepegtetőtálcához való rögzítés. Az első változat azt jelenti, hogy az ablak oldalain lévő homlokzathoz gyűrűket rögzítünk, amelyek közé egy rudat teszünk, ami megakadályozza a ládák lecsúszását. A második esetben a rudat nem a homlokzathoz erősítjük, hanem a csepegtető oldalaiba helyezzük, amelyek közé az úgynevezett távtartót teszünk. Az akadálynak nem muszáj fémből készülnie, dekoratív fa korlátot is elhelyezhetünk az ablakpárkányon. Így a ládák valóban biztosítva lesznek a leesés ellen. A virágládák korlátra való felfüggesztésére különféle tartókat és horgokat vehetünk, amelyek segítségével könnyedén a korlátra helyezhetjük vagy felakaszthatjuk őket.


Önöntözés: egy praktikus segítő vagy haszontalanság?

Az önöntöző virágládák segíthetnek a növények optimális körülményeik között történő termesztése elérésében, és ha hosszú időre hagyod el a lakásodat, képesek életben tartani növényeidet. Fontos azonban kiválasztani a megfelelő virágládát és meg kell tanulnod, hogyan kell megfelelően kezelni. Magasabb vételárral is számolnod kell.

Hogyan működik az önöntöző virágláda? Különböző típusok, különböző önöntöző rendszerekkel állnak rendelkezésre a piacon. Például a túlfolyó virágládák kiengedik a felesleges vizet, ha túl sok kerül beléjük, így védik a növényeket a túlöntözés ellen. Másik változat pedig egy tállal ellátott virágláda, amelyben egy kanócon keresztül emelkedik fel a víz a növényhez. Az önöntöző rendszerű ládák különféle színekben, kivitelekben és méretekben készülnek. Sajnos nincs szabály ahhoz, hogy milyen gyakran öntözzük növényeinket. Ez mindig a növény fajtájától, az időjárástól illetve a tájolástól függ. Egyszerűen rá fog kelleni jönnöd, mi működik és mi nem. Mindenesetre, az ültetés utáni első hetekben a virágokat felülről kell öntözni, mert csak a gyökeresedésük után tudnak a növények alulról is hozzájutni a vízhez.


Nem csak virágokról lehet szó

Ha minőséges virágládákat veszel és megtanulod hogyan kell megfelelően törődni velük, nincs ok arra, hogy csak az erkélyi virágok gondozása mellett maradj. A színes virágok persze szépen díszítik otthonunkat, de érdekes a hasznosabb növények termesztése is. Például a fűszernövények termesztésének nagyon sok előnye van – felhasználhatod őket főzéskor vagy megszáríthatod a leveleiket és teákat készíthetsz belőlük. Ültethetsz rozmaringot, mentát, citromfüvet, kakukkfüvet vagy oregánót. A menta és a citromfű ellenáll a túlöntözésnek és a nehezebb földeknek is, de a legtöbb más fűszernél jobb, ha könnyebb szubsztrátumot használunk és ha ritkábban öntözzük őket.

A fűszernövények termesztésétől már csak egy lépés választ minket az otthoni zöldségtermesztéstől. A paradicsom cserepes termesztéséhez különösen fontos a korrekt elhelyezés – lehetőleg egy száraz, meleg és szélcsendes helyre. Az erkélytermesztésre alkalmas fajták száma meglehetősen nagy. A virágláda, föld és trágya megfelelő megválasztásával simán termeszthetsz finom házi paradicsomot az erkélyeden!

Virágládában epret is termeszthetsz! Léteznek különleges, kifejezetten eperhez tervezett virágládák, de igazából nem szükségesek ahhoz, hogy saját eprünk nőjön az erkélyünkön. Elég egy nagyobb virágláda, amelynek lyukak vannak az alján. Az eper sekély gyökérzetű, ezért nincs szükségünk túl mély ládákra, viszont nagyobb helyet igényelnek, mert indákat növesztenek. Az epret kellően öntözzük meg, és tegyük napos helyre, hogy szépen pirosra érjenek. Nem fog sok időben telni, és hamarosan csodálhatod a gyönyörű kis cserepes kertedet az erkélyen.


Virágcserepek házi gyártása

A belső teret felfrissítheted érdekes kézzel készített virágcserepekkel. A virágcserepek készítéséhez többféle anyag használható. Az elmúlt években népszerű a raklap bútorok és dekorációk gyártása. Csak annyi kell tenned, hogy beszerzel egy raklapot, és a virágládákat annak réseibe helyezed el és rögzíted. A hosszabb élettartam érdekében érdemes a raklapot impregnálni vagy befesteni. Raklapokból készült virágcserepeket úgy készítjük, hogy a raklapot először szétszereljük, és a deszkákból  magas virágládát állítunk össze. Ha fából készült virágládát szeretnél, válaszd ezt a módszert! Jól teszed, ha a fát végezetül lefested vagy belakkozod.

Kreativitásodat fejlesztheted beton virágcserepek otthoni gyártásával is. Előnye az alacsony ár – csak egy tasak cementre, homokra, vízre, egy vödörre és valamiféle formára lesz szükséged. Használhatsz például egy műanyag tálat, tálcát illetve tortaformát is. Érdekesek régi törölközőkből készült beton virágcserepek vagy betonból és rongyból készült virágcserepek is. Szeretnéd tudni, hogyan is lehet  ilyen beton virágcserepet készíteni? Elég ha egy törölközőt beáztatsz egy folyékonyabb cement, homok és víz keverékben, aztán ráteszed egy hosszúkás, felfordított vödörre vagy hordóra és hagyod megszáradni. A beton virágcserép gyártása tehát egyáltalán nem bonyolult! Virágcserepek készíthetőek öreg gumiabroncsokból is. Az abroncs egy részét levágjuk, majd vidám színekre festjük, és kombinálva rétegezzük őket egymásra.


Virágcserepek és ládák szezonális díszítése

Játékosságodat és termelési vágyadat nem csak a gyártás során tudod kifejezni, hanem a virágcserepek díszítésekor is! A virágládák karácsonyi díszítéséhez ízlésesen szolgálnak a természetes anyagokból készült díszek, például fenyőtobozok vagy szalmadíszek. A karácsonyi virágláda díszítés része a népszerű karácsonyfa csúcsdísz is lehet, amelyet a ládába helyezhetsz és szépen elrendezhetsz. A LED világítás is jól mutathat a növények között.

A húsvéti virágládák díszítésekor valóban elszabadulhat a fantáziád, minden erős és vidám szín tökéletesen fog mutatni. Bármilyen húsvéti dekoráció inspirálhat a tavaszi virágláda elkészítésében, nyugodtan tegyél bele egy húsvéti nyuszit, színes tojásokat, vagy fonj a levelek közé színes szalagokat.

Nyári virágláda dekorációkat nem muszáj igazán keresni, nyáron a növények virágoznak, és a ládák további díszítése szinte haszontalan. Azonban továbbra is jól mutathatnak bennük például a dekorációs pálcikák, szép szalagot tekerhetsz a láda köré, illetve át is festheted.

Őszi virágláda díszítési ötletek is könnyen találhatók. Mit szólsz egy pár dísztökhöz, vagy néhány vörös gallyhoz? A virágcserép díszítésének számtalan módja van, és mindig megfelelő szezonális hangulatot hoz úgy a belső térbe, mint a kertbe is.


Okos virágcserepek

Van egy extra tippünk a játékokhoz is! A modern elektronika behatolt a virágok világába! Jegyezd meg ezt a fogalmat: intelligens virágcserepek. Miről van szó? Az ilyen típusú virágcserepek világítani tudnak az  előre beállított időpontokban. Különféle alkalmazások segítségével automatikusan jelezhetik, mikor kell trágyázni vagy megöntözni a növényeket.

3) Vertikális kertek nem csak palettákból 

A függőleges, kaszkád kertek vagy a zöldfalak nagyszerű megoldást jelentenek a növények termesztésére, ha nincs elég hely a földön lévő virágágyásokhoz. Ha például az erkélyre szeretnél beszerezni egy virágfalat, valóban profi elkészített szerkezeteket lehet rendelni, panellel és öntözőrendszerrel. Ha a kültéri zöldfalon élő virágok teljesen vagy akár csak részben a tető alatt vannak elhelyezve, nem kapnak elegendő természetes csapadékot, ezért értékelni fogják az önöntöző rendszert.

Azonban, ha spórolni szeretnél, el tudod készíteni a saját függőleges kertedet, például raklapokból. Bármely lelkes kertész megteheti! A függőleges kert építési utasításai elég egyszerűek. Nem különbözik nagyon a fentebb említett virágláda készítésnél, csak abban, hogy ha egy valódi raklapos függőleges kertet szeretnél építeni, biztonságosan hozzá kell rögzíteni a falhoz. Ott majd szépen díszíti az erkélyt vagy a kertet. Fúrás előtt ajánljuk a raklap hátulját dupla rétegű nem szőtt textíliával ellátni.

Habár a növények érdekesen néznek ki a kültéri falakon is, valóban eredeti dekorációvá válhatnak a belső térben. Nem muszáj az egész falat beborítani ezekkel az élénk zöld díszítésekkel, inkább szerezz be néhány mágneses virágcserepet vagy elővirágból esetleg mohából készített panelt. Az ilyen modern elem nemcsak remekül és frissen néz ki, hanem tagadhatatlan előnyökkel is jár a zajelnyelés, párásítás, a túlfűtött terek lehűtésére, és bizonyíthatóan csökkenti a levegőben lévő káros anyagok koncentrációját. És az a tény, hogy a belső függőleges kertedet csodálni fogja majd az összes látogatód, ami egy nagyon szép jutalom.

4) Ökológiai trágyázás a kertben


Trágyázásra van szükség ahhoz, hogy elegendő termésünk legyen. Számos gyümölcs és zöldség kimeríti azokat tápanyagokat a földben, amelyeket rendszeresen pótolni kell.


Milyen műtrágyákat találsz a piacon?

 • anorganikus magas tápanyagtartalmú ipari vagy ásványi műtrágya

 • szerves komposzt és olyan trágya, amely nemcsak tápanyagokat tartalmaz, hanem a föld struktúráját is javítja


Anorganikus trágyák


NPK műtrágya

Az NPK műtrágya ideális ősszel. Nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz, és a földet tápanyagokkal látja el évekre előre. Ez a műtrágya alkalmas:

 • gyümölcsfákhoz

 • eprekhez

 • más évelő kultúrákhoz


Káliumsók

A kálium különösen a fagyökerek és a gyepek növekedését segíti. Ideális az őszi trágyázáshoz is.


Salétrom és karbamid

Ezeket a nitrogén-műtrágyákat a növények vegetációja során használják. A karbamid és a salétrom a műtrágyák általános adaléka. Magukban csak ritkán használják trágyázáshoz, például erős jégesők után.


Meszezés 

A kalcium nélkülözhetetlen a növények számára a szövetek képződése és a föld pH-jára vonatkozó ​​hatása miatt. Használd ősszel és télen. Ezek szerint tudod meg, hogy a földben kevés a kalcium:

 • korhadt paprika végek

 • rohadt paradicsomok

 • szeplős almák


Szerves trágyák a kerted számára


A szerves vagy természetes trágyák ökológiaiak, sőt otthon is el lehet őket készíteni.


Háziállat-trágya

Az állati eredetű trágyát ültetés előtt lehet a legjobban hozzáadni a földhöz. Ne feledd azonban, hogy a friss trágya tönkre teheti a növényeket. Legalább 2-6 hónapig kell érnie a földben.


Zöld trágya

Ha javítani akarsz a föld minőségén, mindenképpen válaszd a zöld trágyát. Valamelyik növénynek több időre van szüksége a növekedéshez, másoknak kevesebb. Ezeket a trágyákat főként nehéz földek táplálására használják ősszel, finom földekhez tavasszal.


A zöld trágyát ideálisan ott szórjuk el, ahol különböző, egymást toleráló növénykombinációk teremnek.


 • Finom homokos földek: réti here, csibeláb, lonc, szarvaskerep, nyúlszapuka, mezei borsó, fehér és sárga csillagfürt, somkóró

 • Közepes földek: lonc, szarvaskerep, mezei borsó, fehér csillagfürt, lóhere, bükköny, borsó, szójabab, bab, hajdina, repce, csibeláb, mustár

 • Nehéz földek: lóbab, takarmánylucerna, bükköny, borsó, hibrid lóhere, mustárKomposzt 

A komposztról és a komposztálásról egy egész fejezet vár rád. A komposzt elkészítésének utasításaitól kezdve a szerves hulladék otthoni hasznosításáig.


Mire kell odafigyelni a trágyázáskor


Bár a trágyázás nem bonyolult, ennél is érvényes a jó öreg "a kevesebb néha több" szabály.


Kövesd ezeket az elveket:

 • Ne keverd össze az összes trágyafajtát.

 • Ne használd gyakran a szulfátos és kloridos műtrágyákat.

 • Nagy adagok nem tesznek jót a fiatal növények és gyökereknek.

 • A túltrágyázás csökkenti a termés minőségét.

 • Ha nagy kerted van, jól emlékezz, melyik ágyat trágyázod.


5) Komposztálás, otthoni komposztálás és a vermikomposzt


A komposztálás eredménye a komposzt = szerves trágya. Ezt a trágyát az emberek biológiai hulladékokból tudják elkészíteni mikroorganizmusok és a friss levegő hatásának köszönhetően. A komposzt ideális virágok, zöldségek és gyümölcsök “bio” termesztéséhez.


Azon kívül, hogy a saját kertednek és komposztodnak köszönhetően egészségesebb zöldségeket, gyümölcsöket és fűszereket tudsz termeszteni, a környezetnek is segítesz.


Hogyan komposztáljunk


A helyes komposztálás bizonyos elvek és eljárások betartását követeli. Foglaljuk össze őket!

Minden komposztálási útmutató azon a hulladékfajtán alapul, amelyet a trágya előállításához használod fel.1. Elegendő anyagmennyiség


A komposzt készítéséhez szükséges anyag mennyisége attól függ, mit fogsz komposztálni:


Szenes összetevők nehezebben bomló anyagok, egyes darabok ne legyenek egy hüvelyknél nagyobbak:

 • fa fűrészpor és forgács

 • öregebb növények szárai

 • keményebb zöldségrészek

 • szalma

 • száraz kukoricaszár

 • papír


Nitrogénes összetevőkpuha, leves anyagok, nem muszáj aprítani

 • trágya

 • ürülék

 • levágott fű

 • biológiai hulladék a konyhából

 • hulladék a kertből


Az anyagokat aprítsuk vagy vágjuk össze. Minél kisebbek az egyes darabok, annál gyorsabban sikerül a trágya elkészítése.2. Kiegyensúlyozott komposztálás


A komposzt készítésekor a legfontosabb dolog a széntartalmú és a nitrogénes anyagok megfelelő aránya.

A lágy, azaz nitrogénes anyagokat a szén tartalmú anyagokkal 1:1 arányban keverjük össze.


A rétegezésnél fontosabb az anyagarány megfelelő összekeverése.3. Ne feledkezzünk el a levegőről


A komposztáláshoz elegendő oxigén szükséges. Minél kisebb anyagdarabokat használsz, annál kevesebb helye van a komposztnak ahhoz, hogy magában tudja tartani a levegőt. Ne felejtsd el tehát jól összekeverni a kisebb darabokat a nagyobbakkal a helyes struktúra eléréséért.


Minden komposztálónak elég nagy szellőzőnyílással kell rendelkeznie.


Rendszeres ásással is segítheted a levegő áramlását, különösen, ha:

 • a komposzt büdös

 • a komposzt hőmérséklete jelentősen csökken

 • a hőmérséklet gyorsan 70 °C fölé emelkedik


Minél több levegő van a komposztálóban, annál kevesebbet kell ásni. Többek között a mechanikus ásás felgyorsítja az anyag lebomlását.4. Gondoskodj a megfelelő nedvességről


Ha a komposztálóban nincs elegendő nedvesség, az egész folyamat lelassul. Viszont ha a komposzt túl nedves, rothadni kezd, és néha be is savasodhat.


A nedvességet folyamatosan ellenőrizni kell:

 • ha alacsony, öntözd meg a komposztot

 • ha túl magas, használj nedvszívó anyagot


Milyen az ideális nedvesség a komposztálóban?

Vegyél egy maréknyit a kezedbe, és nyomd meg. 3-4 csepp folyadéknak kell lennie az ujjaid között és a keveréknek egyben kell maradnia.


A komposztálók elhelyezése


Az otthoni komposztálásnak köszönhetően ökológiailag szabadulsz meg a hulladéktól, és minőséges trágyát is kapsz a kertedbe. Ez egy természetes folyamat, amelyet kellőképpen támogathatod.Komposztálás a kertben


Szeretnéd tudni hogyan komposztálj a kertben?


Szükséges eszközök:

 • hely a komposztáló számára

 • komposztáló

 • szenes anyag

 • komposztásó


A komposztáló kiválasztásakor elsősorban a termék mérete és anyaga a fontos. Általában fa és műanyag komposztálókból választhatsz.


A kert 1m²-hez 1 liter komposztáló térfogat szükséges

A komposztálóhoz kényelmesen kell tudnod hozzájutni talicskával vagy olyan edényekkel, amelyekben a konyhádban biológiai hulladékot gyűjtesz. Válassz egy félárnyékos helyet és építs hozzá tetőt, hogy a komposztra ne essen az eső.A legfontosabb egy jó alap

Helyezz legalább egy tíz centiméter széntartalmú anyag réteget a komposztáló aljára:

 • összevágott ágakat

 • korhadt leveleket

 • szalmát


A komposztálásnak több szabálya van

A komposztálás 4 alapvető szabályát fentebb már leírtuk, de újra összefoglalhatjuk őket:


 1. elegendő anyagmennyiség

 2. a nitrogénes és a széntartalmú összetevők helyes aránya

 3. rengeteg levegő

 4. helyes nedvesség


Házi komposztáló és földigiliszták a komposzthoz


Házi komposzt készítéséhez felhasználhatod a gilisztákat – trágyát készítenek a konyhai hulladékból. Ezzel létrehozhatsz egy úgynevezett vermikomposztálót. A növények csírázását és növését segíti és az ilyen házi komposzt akár 30%-kal is csökkentheti a hulladék mennyiségét. Sőt, a lakásban is lehet tartani!


Mire van szükség a vermikomposzt előállításához:


 • megfelelő dobozra

 • néhány száz földgilisztára

 • etetési időre

 • elég helyre a komposzt kiszdéséreA vermikomposzt előnye az, hogy nincs szaga – nem is fog tudni róla, hogy létezik.


Mi a különbség a rendes komposzt és a vermikompost között?

A komposzt egy ásványos trágya, amelyet mikroorganizmusok segítségével jön létre. A vermikomposztálásnál pedig giliszták végzik el ezt a munkát. Az ilyen komposztálók használata lakásokban is lehetséges. A giliszták szellőztetik a földet, ezzel segítenek megtartani a komposzt nedvességét.Giliszták a házi vermikomposztálóhóz

A vermikompostáláshoz gyorsan növő kaliforniai földigiliszták vannak használva. A számuk az otthoni hulladékunk mennyiségétől függ. 250 g hulladékhoz 500 g földigilisztára van szükség. Jó körülmények között a földigilisztáid szaporodni fognak. Ne feledkezz el a megfelelő hőmérsékletről, amely ebben az esetben 12-25 °C.Készíts házi vermikomposztálót

A vermikomposztálás helytakarékos.


 • ha van kerted, helyezd a gilisztákat a komposztálási helyre

 • kisebb helyiségek, lakások és erkélyek esetén válassz egy olyan tartályt a vermikomposzt számára, amelyet sötét, fényálló, fedéllel ellátott műanyag dobozból készíthetsz magadnak


A méretet a hulladék mennyisége szerint kell kiszámolni – 20 cm² per 1 kg hulladék. A doboz oldalain lyukaknak kell lenniük a levegő áramlásához, és alul olyan nyílásoknak kell lenniük, amelyeken keresztül kifolyhat a felesleges víz. Ezért ne felejts elhelyezni a vermikomposzter alá egy mély tálat.


Először hozz létre egy vízelvezető réteget, amelyre köveket helyezhetsz. A komposztáló aljára egy vékony alom réteg tartozik:


 • föld

 • komposzt

 • tőzeg

 • levelek, szalma, fű

 • forgács, fűrészpor

 • nedves tojásdoboz darabokNedvesítsd be a keveréket – ezzel megkönnyebbíted a földigiliszták mozgását. Helyezd őket a komposztáló aljára, és takard le egy finom alomréteggel, hogy hozzászokjanak.


A gilisztákat csak egészséges hulladékkal etesd, nem lehet benne rothadás, penész és magok sem. Az ételüknek organikusnak kell lennie:


 • gyümölcs- vagy zöldség maradékok és héjak

 • tealevelek

 • tojáshéjak

 • gabonafélék és tészta maradékok

 • elhervadt virágok

 • csomagolások újrahasznosított papírbólA vermikomposztálóba nem mehet:


 • lebonthatatlan anyagok üveg, műanyag, fém

 • ürülék

 • hagyma és citrushéjak

 • állati termékek: hús, hal, csontok

 • tej és tejtermékekHova helyezzük el a vermikomposztálót

Helyezd messze a közvetlen napfénytől. Nem szabad túlmelegednie, kiszáradnia vagy fagyon lennie. Ideálisan pincébe, garázsba, folyosóra vagy erkélyre helyezzük.


Hogyan vegyük ki a trágyát

A komposztot a fekete színe és szaga szerint ismerheted fel – az erdőtalajra hasonlít. A gilisztákat ne etesd egy hétig a komposzt kiszedése előtt. Így lent maradnak az alacsonyabb rétegekben. A komposztot tedd egy dobozba, és a komposztálóba tegyél helyette földet vagy más fentebb említett alom anyagot.


Gyakori problémák a vermikomposztálással kapcsolatban:


 • Penész a biohulladékon Csak távolítsd el a penészes részeket és jól keverd össze a komposztot.

 • Kellemetlen szag Magas nedvesség vagy túl sok biohulladék. Keverj száraz anyagot a komposztálóba, egyszerre kevesebb biohulladékot használj.

 • Elpusztulnak a giliszták – Rossz hőmérséklet, nedvesség, pH, kevés hely, nem megfelelő étrend miatt.

 • A giliszták a felszínre másznak A földigiliszták nem szeretik a fényt. Világíts rájuk, amíg nem másznak lejjebb.

 • Muslicák Gondoskodj arról, hogy a komposztáló szorosan zárva legyen.A klasszikus komposztálás gyakori problémái:


Nem képződik a komposzt
 • száraz keverék keverj hozzá nitrogénes anyagot

 • kevés levegő keverj hozzá szenes anyagot


A komposzt büdös

 • kevés szenes anyag

 • rendszeres levegőztetés


Kártevők - patkányok

 • rendszeres gondozás

 • kis lyukak max. 1 cm

6) Hogyan válasszuk ki a megfelelő kültéri világítást


A kültéri világítás sokféle okból szükséges. Segíti a tájékozódást, növeli az épület biztonságát, és egyúttal lehetővé teszi a biztonságos éjjeli hazatérést.

A kültéri világítás kiválasztásakor a termék tervezett elhelyezése, a szükséges megvilágítási intenzitás és az áramellátási lehetőségek alapján döntünk. A kültéri világítást lehet fali, útmegvilágító, kerti vagy pedig medencéhez tervezett. Ahhoz, hogy a választásod később ne okozzon csalódást, megfelelő áttekintésre van szükség.Mire figyeljünk oda?


Hol szükséges a világítás?

A megfelelő világítástípust az szerint választjuk, hova helyezzük el és mennyi helyet igényel, illetve milyen nagy teret akarunk megvilágítani.


Út, terasz és veranda világítás

Szeretnél egy erősebb fényforrást kézi be- és kikapcsolási lehetőséggel, illetve fényerősség szabályozással? Szerezz be több lámpatestet, ha az esetleges meghibásodásokra is fel szeretnél készülni. Mert ha az egyik lámpa tönkremegy, máris lesz egy másik.


A kerted, a medencéd vagy a házad homlokzatának megvilágítására

Ehhez gyengébb fényforrások is elegendőek. Értékelni fogod az alacsony fogyasztásukat, a kis méretüket, vagy az automatikus vagy programozható be- és kikapcsolásukat.


A programozható bekapcsolást egy megadott időre lehet beállítani. Így a lámpát nem kell manuálisan bekapcsolni! A LED-es lámpák és szalagok nagyon népszerűek. Nagyon jól néznek ki, és könnyen telepíthetők.Ökológiai napelemes világítás


Folyamatosan nő a kertekhez különösen alkalmas napelemes világítás. Megvilágíthatod vele a pergolát, a sziklakertet vagy más kerti kiegészítőket és dekorációkat.


A klasszikus lámpatestek mellett rejtett fényforrások vagy lámpák is léteznek. Nagy hatással vannak, ha különféle kültéri dekorációkba és kiegészítőkbe telepítik. A használt LED-technológiájuknak és a napelemes töltésnek köszönhetően nagyon egyszerű a használatuk.


A működésük teljesen biztonságos és gazdaságos. Viszont a napelemes világítás intenzitása nem elég magas ahhoz, hogy a hagyományos világítást helyettesíteni tudja.Hogyan érjük el a kültéri világítás biztonságos üzemeltetését?


A kültéri világítás megbízható működése érdekében meg kell akadályozni a nedvesség behatolását a lámpatest belső részeibe. Ezzel meghosszabbítjuk az élettartamát.


Ezért nem alkalmasak a belső lámpatestek kültéri használatra, hanem speciális típusok, amelyek por vagy idegen testek behatolása ellen vannak rögzítve, és az extrém hőmérséklet-ingadozásokat is bírják.


A védettség mértékét minden lámpatesten a világítás IP-kódja jelzi.


Mit jelentenek az egyes számok?


 • IP 0X Nem védett.

 • IP 1X A termék védve van az 50 mm átmérőjű és nagyobb szilárd idegen testekkel szemben.

 • IP 2X A termék védett a 12,5 mm átmérőjű és nagyobb átmérőjű szilárd idegen testekkel szemben.

 • IP 3X A termék védett a 2,5 mm átmérőjű és nagyobb átmérőjű szilárd idegen testekkel szemben.

 • IP 4X A termék védett az 1 mm átmérőjű és nagyobb átmérőjű szilárd idegen testekkel szemben.

 • IP 5X A termékbe nem hatolhat be por olyan mennyiségben, amely zavarhatná a berendezés működését.

 • IP 6X Por ellen tömörített.


A nagyobb teljesítményű elektromos lámpatesteket egy szakembernek kell felszerelnie. A napelemes lámpatesteket és feszültségátalakítóval ellátott LED világítástl viszont könnyen telepíthetjük magunk is.Milyen vezérlést választjunk?


A világítás be- és kikapcsolására szolgáló vezérlésnek több típusa van:

 • manuális kapcsolók egyes lámpatestekhez vagy lámpatest csoportokhoz

 • automatikus bekapcsolás egy fényerő-érzékelő segítségével – kültéri díszvilágításra alkalmas

 • mozgásérzékelős – bejáratokhoz alkalmas

 • beprogramozható be- és kikapcsolás egy megadott időpontra 

 • kombinált vezérlés


3 kérdés a kültéri világítás kiválasztásához

A megfelelő kültéri világítás kiválasztását komolyan kell venni. A cserélése költséges, ezért a vásárláskor fontos betartani a tanácsokat. A vásárlás előtt tedd fel magádnak ezt a három kérdést:


 1. Mit akarsz megvilágítani?

 2. Hova lesz telepítve a világítás?

 3. Hogyan akarod vezérelni a világítást?


Ha könnyen tudsz válaszolni ezekre a kérdésekre, biztos lehetsz abban, hogy a kiválasztott világítás jól fog szolgálni. Ha bonyolultabb telepítésről van szó, tanácsos szakemberekkel konzultálni.


7) Díszítsd a kerted napelemes dekorációkkal!


Itt az idő, hogy teljes mértékben kezdd élvezni a kertedet! Ahhoz, hogy ne csak nappal, hanem éjjel is szép legyen, érdemes lehet a napelemes világítás beszerzése. Működtetése egy fillérbe sem kerül, és remekül fog festeni.


Napközben a virágaid díszítik a kerted, este pedig fekete sötétségbe borul a tér. Ha azt szeretnéd, hogy még este is ragyogjon, szerezz be napelemes dekorációkat! Vitathatatlanok az előnyeik!Használd ki a napsugarakat teljes mértékben!


A nap csodás, és amint feljön, mindenki teljes mértékben élvezi. Azonban gyakran elfelejtjük, hogy a napsugarakat felhasználni lehet:A napenergiát mindenki ismeri, miért ne lehetne dekorációs célokra is használni? Végül is ingyenes, és ha napelemes dekorációkhoz van használva, sok pénzt is meg lehet takarítani. Ráadásul nincs szükségük kábelekre, így a kerted bármelyik részébe helyezheted el őket. És teljesen ingyen fognak működni! Csak az elhelyezésüket kell jól átgondolni, hogy jól süssön rájuk a nap. Viszont ne aggódj – napenergiát kapnak még akkor is, ha a napocska a felhők mögött bújószkodik.


Nem csak a díszítésről van szó!


A kertedet nem csak díszíteni tudod az ilyen szerkezetekkel. Praktikusak is lehetnek! Manapság már olyan napelemes dekorációkat gyártanak, amelyek bármilyen típusú világítást tudnak teljes mértékben helyettesíteni. Használhatod őket grillezés közben, születésnapi bulikon, vagy akár az utak, járdák és bejárati ajtók megvilágításához.


A funkcionális szempontból éppen a nagy fényerejű lámpatestekről van szó. A lámpatestek LED-diódákat tartalmaznak, neked kell felmérni, mennyi dióda szükséges a kívánt intenzitás eléréséhez.


A napelemes LED-diódák akár nyolc órányi folyamatos világítást biztosítanak, és akár tizenegy éves élettartamuk lehet. Szóval, ha tizenegy évig nem kell egy fillért se fizetni a kerted megvilágításához, el kell ismerned, hogy ez a megoldás egyszerűen zseniális!Klasszikus dekorációkat is vehetsz szolár változatban


Lehet meglepő, de a napelemes világítást klasszikus kerti dekorációkba is el tudod rejteni. Illetve ezt a gyártók már meg is csinálták helyetted! Világító kerti törpék? Miért is ne?!


Már szinte minden hagyományos kerti dekoráció létezik ilyen változatban, még a szélkakas is, amely északra mutat. Kettős előnye van – világít és megmutatja Neked az égtájakat. A leggyakoribb természetesen a világítás – lámpások vagy akár fényfüzérek formájában. Ezekkel könnyen meg tudod világítani az egész teraszt, és élvezheted a végtelen kerti bulikat!Kényeztesd magad egy kis kerti luxussal


Azonban, ha már unod a klasszikus kerti kiegészítőket, léteznek különleges darabok az igazán igényes kertészek számára is. A kert fényűző napelemes dekorációi közé tartoznak természetesen a vízeséses vagy dísz szökőkutak. Nagyon jól mutatnak és egyediek.