Főmenü
Öko lakberendezés

Útmutató a zöld háztartáshoz: Hogyan spórolni az energiával?

Emelkednek az árak és a természetet is jobban szeretnénk védeni... Sok oka lehet az energiafogyasztás csökkentésének a háztartásban. Van néhány tippünk számodra – hogyan spórolhatsz a gáz-, villany- és vízszámlán úgy, hogy ne kelljen korlátoznod a kényelmedet.

Miről szól a cikk:


 • Hogyan spórolhatunk a vízzel?

 • Hogyan spórolhatunk vizet egy levegőztető segítségével?

 • Hogyan spóroljunk a WC-öblítésnél?

 • Esővíz újrahasznosítása

 • Hogyan lehet a villannyal takarékoskodni?

 • A LED-es izzók előnyei

 • Energiatakarékos napenergiás világítás

 • Indukciós főzőlapok és az előnyeik

 • Hőfogyasztás és hőmegtakarítás

 • Gáz vs. villany

 • Biokandallók rendes fűtés helyett?

 • Hogyan kell megfelelően szellőztetni télen és nyáron?

 • Függönyök és szőnyegek jobb hőszigetelés eléréséért


 1. Hogyan spóroljunk a vízzel?

Még ha elég vizünk is van a lakóhelyünkön, egyre inkább forró nyarakat és az intenzív száraz időszakokat élünk át. Ez nemcsak a háztartásokban, de főleg az iparban és a mezőgazdaságban növeli a vízfogyasztást.


 • 1940 óta a vízfogyasztás megnégyszereződött.

 • Több mint egymilliárd ember nem jut hozzá biztonságos ivóvízhez. 

 • A magyar állampolgárok naponta fejenként több mint 100 liter vizet fogyasztanak. 

 • Az egy főre eső vízfogyasztás Kínában a legmagasabb, ahol évente akár 1400 billió liter vizet is fogyasztanak.


Ellenőrizd le az összes háztartási vízforrást:

Először is alaposan vizsgáld meg, hogy nincs-e a lakásodban egy csöpögő csaptelep, zuhany vagy nem folyik-e a WC. Ez akár 150 liter napi veszteséget okozhat  teljesen feleslegesen. Ha spontán vízszivárgásra találsz, akkor a lehető leghamarabb tedd rendbe.


Víz: Mindennapi tippek

 • Ne hagyd a vizet feleslegesen folyni fogmosás vagy zuhanyozás közben. Fogtisztítás vagy szappanozás közben zárd el, majd engedd újra, ha igazán szükséged van rá.

 • Csak akkor kapcsold be a mosogatógépet, ha teljesen meg van töltve. A mosógépet is csak akkor használd.

 • Ha van, használd a mosogatógépet - ez sokkal több vizet takarít meg, mint a kézi mosogatás.

 • Ha van kerted, próbáld meg az öntözésre az esővizet használni.  Öntözz reggel vagy este – így megakadályozod a víz elpárolgását.

 • Ha hosszabb időre hagyod el a lakásodat vagy házadat, a főcsapot zárd el teljesen.

Hogyan spórolhatunk vizet egy levegőztető segítségével?

A levegőztető nagyszerű segítséget tud nyújtani a víz megtakarításához. Olyan eszközről van szó, amelyet a csaptelep végére szerelhetsz a fürdőszobádban vagy a konyhádban, és a levegő és a víz keverésének köszönhetően segít a víz megtakarításában. Az áramlási sebesség általában 6 liter per perc értékre csökken az eredeti 15 literhez képest.


A levegőztető segítségével évente akár 10 000 liter vizet is spórolhatsz.


Hogyan válasszuk ki a megfelelő energiatakarékos levegőztetőt?


A levegőztető kiválasztásánál figyelj arra, hogy külső vagy belső csavarmenetűt vegyél. Így vagy a csaptelepbe, vagy a csaptelepre csavarható. Vannak univerzális darabok is, ha nem vagy biztos, melyik lenne jobb. Mérd le a csaptelep átmérőjét is. A levegőztetők általában kompatibilisek a 24 milliméter átmérőjű csaptelepekkel, de vannak  18 milliméter átmérőjű kivételek is – sajnos az ilyen csaptelepekre nem találunk levegőztetőket.

Hogyan spóroljunk a WC-öblítésnél?

A WC-öblítésnél is könnyen tudsz vizet spórolni. Abban az időben, amikor az emberek a vízzel még nem spóroltak, a WC-k egy falra szerelt tartállyal működtek, és az öblítéshez szükséges víz mennyisége körülbelül 12 liter volt. Szerencsére a vízfogyasztás ma már jóval alacsonyabb. A gazdaságos öblítők közé tartozik a kétgombos, nyomásos vagy infravörös öblítő.


Kétgombos öblítők

Mindenki ismeri ezt az öblítő típust. Egy kombinált öblítőről van szó. Van egy kisebb gombja, ami 3 liter vizet használ kis öblítéséhez. A második gombot, amely nagyobb, 6 literes öblítéshez használjuk.


Nyomásos öblítők 

Ott, ahol a szokásos öblítőtartály kis hely miatt nem telepíthető, használhatjuk a nyomásos öblítőt. A szelepe a vízvezetékhez van csatlakoztatva és a WC alatt van elhelyezve. A víz addig folyik, ameddig nyomod a szelepet. Ez lehetővé teszi azt, hogy csak annyi vizet használj, amennyire valóban szükséged van, többet nem.


Infravörös öblítők 

Elektromos csatlakozással modern infravörös öblítőket is használhatsz. Az öblítést a mozgás aktiválja – elég ha az érzékelőhöz közel helyezed a kezedet. Az öblítővíz mennyiségét a WC tulajdonosa 3,5-9 literre tudja beállítani. Az ilyen öblítővel történő öblítés csak az elosztórendszerből származó nyomás alatti vízzel használható, tartályos WC-khez nem alkalmas.

Az esővíz újrahasznosítása

Az esővíz ingyenes, és gyakran tisztább, mint gondolnánk. A csapadékvíz korábi bőséges használatát a kényelem váltotta fel. Változtassunk ezen! Az esővíz nem iható, de kiválóan alkalmas a kert öntözésére. Évente akár 50 000 liter víz esik egy átlagos ház tetejére. Korábban az esővíz-tartályokat az ereszcsatornák alá helyezték, manapság az esővíz nagy része a csatornába kerül.


Az esővízgyűjtéshez hordókat helyezhetsz el a kertedbe. Sőt, az esővízgyűjtő tartályok lehetnek földalattiak is. Ezek több vizet fognak be és helytakarékosak – a vizet közvetlenül a lefolyókhoz csatlakozó csővezeték gyűjti össze. A vízgyűjtő beszerzéséhez nincs szükség építési engedélyre, csak jelentést kell tenni róla az építésügyi hatóságnál.


Újrahasznosítani, azaz újrahasználni a vizet a háztartásban, nem csak a kert öntözésére tudod, hanem pl. a WC-öblítésre, autó-, szerszám- vagy ruhamosásra is.


A csapadékvíz-tisztítónak köszönhetően ivóvíznek is használhatod a csapadékvizet, de vigyázz, ebben fontos a tető területe és a helyi csapadékmennyiség – egy tisztítótelep kapacitása percenként 50 liter, a tartályába akár 230 liter ivóvíz is elfér.

2. Hogyan lehet a villannyal takarékoskodni

A magas áramfogyasztás sok, nehezen megkeresett pénzbe kerülhet. Ha Te is azok közé  az emberek közé tartozol, akik aggodalommal várják az éves villanyszámlát, jól figyelj oda és változtass, hogy jövő évi számla kifizetése többé ne okozzon gondot.


 • Az áramfogyasztás Magyarországon évről évre nő, és nagy része természetetterhelő forrásokból származik.

 • 2019-ben a hazai energiafelhasználása elérte a 45,5 TWh.

 • A villamosenergia-fogyasztás legnagyobb az iparban, ezt követik a háztartások, a kereskedelem, a szolgáltatások, az egészségügy és az oktatás.

 • Magyarország áramtermelése 49%-a a Paksi Atomerőműben, 27%-a gázerőművekben és 12%-a szénerőművekben zajlik. Megújuló energiaforrásokból mindössze az áram 11% származik.


Mire figyeljünk oda? 

Nézd meg, vannak-e otthon olyan eszközeid, amelyek készenléti módot használnak, úgynevezett stand-by. Pl. játékkonzolok, TV-k, monitorok. Ezek a gépek ebben a módban is fogyasztanak áramot, nem is kell használod őket, elég, ha csak a villanyhoz vannak csatlakoztatva. Ezt a problémát egy kapcsolóval ellátott közös csatlakozóaljzattal tudod megoldani, vagy simán azzal, hogy az ilyen termékeket nem veszed meg.


Villamos energia: Mindennapi tippek

 • A főzésnél mindig használj fedőt, így elkerülöd az energiapazarlást.

 • A mosogató- és mosógépet csak akkor kapcsold be, ha tele van.

 • Ha lehetséges, használj rövid programokat az ilyen készülék használatánál. Ez több energiát takarít meg, mint az “eco” program.

 • Ne vegyél légkondicionálót. Ha már van, ne használd túl gyakran. Nagyon sok villamos energiát fogyaszt.

 • Ellenőrizd le, hogy a hűtőszekrényed 4-6 fokos hőmérsékletre van-e beállítva. Az alacsonyabb hőmérsékletek a szükségesnél több energiát igényelhetnek.

 • Új készülékek vásárlásakor kövesd az energiacímkéiket.

 • Cseréld ki az összes otthoni lámpatestet LED világításra.


Energiacímkék a háztartási készülékeken

Az újabb készülékek sokkal gazdaságosabbak, mint a régiek. Ha új terméket választasz, kövesd az energiacímkéiket – jelzik a termék energiaosztályát. A skálát a készülék típusa adja meg, A +++-tól G-ig. Az első a legtakarékosabb készülék, a G pedig a legkevésbé. Az ilyen címkéket mosógépeken, ruhaszárítókon, hűtőszekrényeken vagy fagyasztókon, mosogatógépeken, páraelszívókon, világítótesteken, légkondicionálókon, porszívókon, televíziókon vagy vízmelegítőkön találod meg.

A LED-es izzók előnyei

A LED-világítás sok villamos energiát takarít meg, és más fényforrásokhoz képest környezetbarát is. A LED-es lámpatesteknek köszönhetően így akár az energiaköltségeid  70%-át is meg tudod takarítani. A LED-es izzók jól világítanak, az élettartamuk akár 50 000 óra, és ezt nem folyásolja be a gyakori kapcsolás sem. A zajszintjük alacsony és nem tartalmaznak nehézfémeket – egyszerűen nem lehet két kézen megszámolni a ilyen izzók előnyeit! Bár a vételáruk magasabb lehet, mint a hagyományos izzóké, a jelentős energia- és karbantartási költségek megtakarítása miatt nagyon hasznosak.

Energiatakarékos napenergiás világítás

Az otthonodban többféleképpen is felhasználhatod a napenergiát, például szolár világítással. Ez egy olcsó és gazdaságos alternatíva a kerti világításhoz, könnyen megvilágítja a kerti járdákat, a kültéri ülőhelyeket vagy a medencét.


A napelemes lámpák villamos energia nélkül működnek, ami gazdaságos és környezetbarát. Napközben a paneleiken keresztül a napfény segítségével töltődnek, majd a speciális érzékelőknek köszönhetően világítanak. A megfelelő lámpatest kiválasztásakor azonban ügyelj a minőségre. Az olcsóbb változatok fényereje nagyon alacsony lehet. Ezért válaszd olyan neves gyártók lámpatestjeit, amelyek elég erősen fognak világítani. Különösen figyelj oda a LED-diódák számára, az állóképességre, az lámpatest anyagára és a termék dizájnjára. Egy teljesen feltöltött szolár lámpa  akár 8 órán át is világíthat. Minőséges lámpatestek jó minőségű és tartós anyagokból készülnek, nem puha műanyagból!

Indukciós főzőlapok és az előnyeik

Az indukciós főzőlap beszerzésével nagyon sok villamos energiát takaríthatsz meg a konyhádban. Az indukciós lemezek az indukciós fűtés elvén működnek: főzésnél a főzőlap nem melegszik fel – hideg marad. Az indukció fő előnyei közé tartozik a nagyon gyors melegítés, annak egységessége és hatékonyabb hőátadás.


Az indukció hátránya a rendes üvegkerámiával szemben a magasabb vételár lehet, ezen kívül indukciós főzőlapokhoz alkalmas edényeket is  kell majd venned. Az elektromágneses indukciós főzőlapok energiafogyasztása lényegesen alacsonyabb, mint egy klasszikus üvegkerámia főzőlapé – akár 20 és 40%, ami határozottan nem egy elhanyagolható tényező.


Indukció vs. üvegkerámia

Az indukcióval ellentétben a kerámia főzőlap több főzési zónára van osztva, amelyek elektromos fűtőtekercsekkel vannak melegítve. Miután felmelegedtek, a hő átkerül az edény aljára. A főzőlap melegítése azonban hosszabb időt vesz igénybe, ami több áramot fogyaszt mint az indukciós főzőlap. Az üvegkerámia főzőlapok további hátránya az, hogy lassabb a forráspont elérésük.


Indukció vs. gáztűzhely

A gáztűzhelyek hívei dicsérik a gáztűzhelyek praktikumát. Az ilyen tűzhely vételára körülbelül megegyezik az üvegkerámia főzőlapéval, tehát valamivel olcsóbbak, mint az indukciós főzőlapok. Ezenkívül a láng ereje szükség szerint egyszerűen szabályozható, de, persze, szükséges a gázcsatlakoztatás. A gáz- és villamosenergia fogyasztás terén kissé bonyolultabban tudunk hozzájutni egy egyértelmű válaszhoz. A folyamatosan változó gáz- és villamosenergia árak miatt nagyon nehéz meghatározni, melyik az előnyösebb és olcsóbb választás.

3. Hőfogyasztás és hőmegtakarítás

A hőenergia kiadáson is lehet spórolni. Jelenleg a hőenergia 60%-át fűtésre, 20%-át vízmelegítésre és 20%-át más készülék működtetésére használják. Ugyanakkor az alacsony energiafogyasztású házak fogyasztási aránya 40%-ban a fűtésre, 40%-ban vízmelegítésre és 20%-ban az egyéb készülékekre megy el.


Mire figyeljünk oda? 

 • Jó, ha a házunk helyesen van tájolva. A ház ne álljon a fák vagy más házak árnyékában, süssön rá a nap.

 • Ellenőrizd le a hőmérsékletet a lakásodban vagy a házadban. Nem szabad túlságosan fűteni: A nappaliban 20-21 fok között fogod magad jól érezni, a hálószobában alacsonyabb hőmérsékleteknél alszik jobban az ember. A fürdőszobában legyen melegebb, ideálisan 23-25 ​​°C.

 • Ne engedd, hogy a meleg levegő a nyitott ablakokon vagy ajtókon át kiszivárogjon. Használj tömítést, vegyél magasabb küszöböket. Az árnyékolók vagy függönyök is hasznosak lehetnek.

 • Ne szellőztess túl hosszan – csak röviden, de intenzíven.

 • A radiátorokat ne takard le semmivel, se a ruháiddal, sa függönyökkel vagy sötétítőkkel – hagyd, hogy a meleg szabadon áramolhasson hozzád.

 • A hőmérséklet szabályozásában segít a termosztát. Elfogadható minimumon tartja a hőmérsékletet a lakásban, és tetszés szerint át lehet állítani.

 • Teljesen kikapcsolni a fűtést nem ajánlott! Egy túlságosan hideg lakás felfűtése sok energiát és ezzel nagyobb fogyasztást igényel. Ha lakásodból hosszabb időre mész el, állítsd be a hőmérsékletet minimum 15 fokra, kevesebbre ne!

Gáz vs. villany

A gázkazán működtetése természetbarát és kényelmes. A villany viszont minden háztartásban rendelkezésre áll. Tehát melyik az előnyösebb?


A környezet jobb védelme érdekében sokkal jobb gázzal fűteni. Ehhez elkerülhetetlen, hogy a háznak legyen gázcsatlakozása. Ahol nincs, ott villamos energiával kell fűtenie. Választani lehet hősugárzók, konvektorok és hőszivattyúk között.


A villany lényegesen drágább, mint a gáz. A gázkazán ideális a nem szigetelt házakban, ahol az villanyfűtés magas fogyasztást jelentene.


A gázkazán kiválasztásakor vedd figyelembe az emissziós osztályát. Minél magasabb az osztálya, annál minőségesebb és jobb a kazán.


A villanyfűtés akkor éri meg, ha alacsony energiafelhasználású házad van. Az ilyen háznak annyira alacsony az energiafogyasztása, hogy a háztartás normál működéséhez, a fűtéshez és vízmelegítéshez előnyösebb a villany.

4. Biokandallók fűtés helyett?

A biokandalló nagyszerű alternatívaja nemcsak a klasszikus kandallóknak, hanem a fűtésnek is. Nincs szüksége kéményre, és működéséhez bioüzemanyagot, ökológiai bioalkoholt használnak. Az égésnél csak szén-dioxid és vízgőz keletkezik.


A biokandallók funkcionalitásával azonban számos kérdés kapcsolódik. Alkamas a biokandalló fűtéshez is? Mennyi hőt adhat egy biokandalló? Szögezzük le, hogy a biokandallók nem fűtenek túl intenzíven. Főleg esztétikai okokból népszerűek. A fűtőerejük alacsonyabb, mint egy klasszikus fatüzelésű kandallónak, viszont a biokandallóban égő láng legalább részben fel tudja melegíteni a belső teret. Az ilyen kandallók fűtőértéke 2 és 5 kW között mozog.

Hogyan kell megfelelően szellőztetni télen és nyáron?

Hogyan lehet megfelelő módon szellőztetni télen is? Ne feledd, hogy ha tökéletesen zárt szobád van, nedvesség keletkezhet benne. Ennek eredményeként páralecsapódás jön létre az ablaküvegen és ugyanakkor penész is képződik.


A legnagyobb hibákat télen követjük el, amikor inkább egyáltalán nem szellőztetünk, hogy ne engedjük be a hideg levegőt. Fontos,viszont a kilélegzett levegőt kiengedni és friss levegővel helyettesíteni. Nyáron mikroventilációt használhatsz, télen csak rövid, de intenzív szellőztetés szükséges, kb. 5 perc. Esős időben ne szellőztess, tavasszal és ősszel kb. 15 percig javasolt szellőztetni.

Függönyök és szőnyegek a jobb hőszigetelés eléréséért

Ha régi ablakaid vannak, a megfelelően kiválasztott függönyök vagy sötétítők segíthetnek melegen tartani szobáidat. A hőszigetelő függönyök szövete általában többrétegű és sűrű szövésű – télen nagyon jól tartják a meleget.


A szőnyegek segítenek melegen tartani lábaidat, ha hideg padlólapok vannak az otthonodban. Választhatsz fűtőszőnyegeket is, amelyek remek kiegészítők lehetnek azok számára, akik gyakran fáznak, például az ágy mellé.


A klasszikus szövetszőnyegek alatt ne felejts el szigetelő betétet használni! Ez a betét meghosszabbítja a szőnyegek élettartamát, kellemesebbé teszi rajtuk a járást, ugyanakkor nagyon jó hőszigetelő is.