Főmenü
Tanácsok, tippek, ötletek

Hogyan válasszuk ki és mérjük le a WC-ülőkét?

Szépítsd meg a WC-det és válaszd ki az ideális WC-ülőkét, amely tökéletesen fog illeni a WC-csészédhez és ugyanakkor stílusosan fog kinézni. A funkció az első helyen áll, de ne félj az újításoktól!

A WC minden otthon természetes része, viszont nem beszélünk róla gyakran. Csak van, és ennyi. Azonban egy WC is megérdemli a figyelmünket, különösen ami a formáját, méreteit vagy az esetünkben a WC-ülőkét illeti. Megtalálni a megfelelő WC-ülőkét eleinte nehéz lehet. Végül is ismerned kell néhány szükséges adatot a megfelelő választáshoz. Ez a feladat azonban nem lehetetlen. Miután megismered a jelenlegi lehetőségeket, a megfelelő választás gyerekjáték lehet.Méretek


A legfontosabb kritérium a WC-ülőke választásnál a WC mérete. Leggyakrabban a mai ülőkék a WC-csészék részét képezik és méretre szabva készülnek. Előfordulhat azonban, hogy az ülőke eltörik és a gyártója már nem gyárt ugyanolyan modellt, vagy nem sikerül megtalálni az ülőke márkáját. Azért segítünk abban, hogyan tudod pontosan elérni, hogy az új ülőke tökéletesen illeszkedjen a WC-re. Csak ezután válassz megfelelő stílust.


1. Mérd le a felfogatási furatok távolságát (B).

2. Ugyanúgy mérd le az ülőke külső szélességét (F), a belsőszélességét (C) és belső hosszát (D).

3. Nefeledkezz el a külső hosszról (A) sem - ez a felfogási furatok és az ülőke vége közötti távolság.

4. Mérd le az ülőke teljes hosszát is, a zsanéroktól az ülőke leghosszabb pontjáig (E).

5. A biztonság kedvéért mérd le furatok és a tartály közötti távolságot is. Így biztosan fogod tudni, hogy a nyitott ülőke rendesen nyitva marad és nem fog magától lecsukódni.

Stílus


Mindig vedd figyelembe a helyiség teljes hangulatát. A fehér ülőkék halhatatlan klasszikusok - időtállóak és egyszerűen tökéletesen illenek bárhová. Ha azonban valami eredetibbet szeretnél, különböző mintázatok és színek közül választhatsz.


 • Fa ülőkék ideálisak a természetes anyagok rajongói számára. Sokféle mintázat közül választhatsz úgy, hogy az ülőke például a csempék színéhez illjen.

 • Klasszikus fehér ülőkék egy hagyományos változat, amely kiválasztásánál biztosan nem fogsz hibázni.

 • Ülőkék különféle motívummal szokatlan WC-kiegészítők lehetnek, főleg ha szereted a színeket vagy gyerekek számára megfelelő ülőkét keresel.Alapanyag


 • A műanyag WC-ülőkék a legolcsóbbak, de a minőségük nem mindig megfelelő, főleg ha túlságosan könnyűek és vékonyak, eltörhetnek.

 • Megfelelő anyag például a duroplast, amely stabilabb és nehezebb, valamint a célra alkalmas antibakteriális kezeléssel is el van látva.

 • A WC-ülőkék polyresin-ből is készülhetnek. Kinézetre elegánsak és ráadásul nagyon tartósak.

 • Polypropylen ülőkék is tartósak és tapintásra sem hidegek.

 • A farostlemezekből készült, MDF-lapos ülőkék is megfelelnek minden higiéniai követelménynek, mivel a ragasztott lemezek fóliával vannak lefedve.Az ülőke csukódása


 • A lecsapódásgátlós WC-ülőkét (softclose) egy olyan biztonsági rendszer jellemzi, amely megakadályozza, hogy az ülőke gyorsan csapódjon a kerámia WC-csészére. Az ülőke így lassan és könnyedén csukódik le. Az ilyen ülőkét mindenképpen akkor érdemes venni, ha kisfiad van - így elkerülhettek némi kellemetlen sérülést.

 • Klasszikusan csukódó WC-ülőkék nem járnak ilyen előnyökkel - a lakás összes lakójának óvatosnak kell lennie, hogy ne sérüljenek meg sem ők, sem a WC-csésze.


    


Különleges WC-ülőkék


 • A gyermekeknek, akik már maguk is tudnak WC-re járni, segíthetsz egy gyerek WC-ülőke beszerzésével, amelyet egyszerűen a klasszikus ülőkére lehet ráhelyezni. A gyerek ülőkének kisebb nyílása van, szóval se neked, se a gyerekednek kell félnie, hogy beleesik a WC-be…

 • A mozgáskorlátozottak számára alkalmasak a szilárd, fémzsanéros vagy elől nyitott ülőkék, melyek patkó alakúak. Ezeket az üléseket számos országokban gyakran használják, különösen a nagyobb higiénia érdekében.

 • Az idősek számára van egy megoldás a WC meghosszabbításának formájában, amely megnöveli a WC-csésze ülőfelületét, így segítve az időseket és a mozgáskorlátozott embereket, hogy kényelmesen tudjanak felállni. Egyes ülőkék speciális fogantyúkkal is vannak ellátva, amelyek támaszként szolgálnak.Valami extra


Számos kiegészítőt is használhatsz, amelyek kellemesebbé tudják tenni az életedet, valamint meghosszabbíthatják a WC-ülőke élettartamát is.


 • Nagyon praktikusak például a fékek, amelyek az ülőke alsó oldalán vannak elhelyezve és csillapítják a lecsukását.

 • Bidé funkciós ülőkék valóban egy olyan technológiai gyöngyszem, amellyel szabályozhatod a vízfolyást, az ülőke hőmérsékletét, különféle masszázsprogramokat nyújtanak, stb. Az ilyen ülőkék persze drágábbak.

 • A háziasszonyok munkáját megkönnyebbítheti egy öntisztító WC-ülőke beszerzése, amely egy tisztítórendszer segítségével az ülőkét a körbeforgása alatt tisztítja. A tisztítórendszer ugyanakkor fertőtleníti is az ülőkét, és így magas higiéniai színvonalat nyújt minden felhasználójának. Munkamentesen.


További termékeket és inspirációkat találhatsz a cikkhez kapcsolódóan